fbpx
E-UTRIP
Predstojnica oddelka dr. med., spec. ginekologije in porodništva Damjana Koželj in babica Jelka Cimermančič. (Foto: SB Novo mesto)
Aktualno Narava & zdravje Novice Starševstvo Zdravje

Vse manj »blažilnih« sredstev med porodnicami

V novomeški porodnišnici so imeli letos že več kot 693 porodov. Vsako leto opažajo, da je po posameznih mesecih število porodov zelo različno. Lansko leto je bil mesec julij z največjim številom porodov, in sicer 144, medtem ko jih je bilo meseca aprila le 75. V letošnjem letu pa so številke malo drugačne. Julija je precej manj porodov, v aprilu pa jih je bilo več kot lansko leto. Več porodov beležijo zvečer in ponoči, kot čez dan. “Delo v porodnišnici je tako zelo nepredvidljivo. Kadar je nekaj dni zapored bolj mirno, nekako pričakujemo, da je to zatišje pred viharjem in bodo naslednji dnevi pestri,” pravi predstojnica oddelka dr. med., spec. ginekologije in porodništva Damjana Koželj.

V zadnjem času se pojavlja trend, da porodnice ne želijo nobenih zdravil med porodom. Veliko jih ima napisan porodni načrt, kjer napišejo želje in tudi katerih zdravil ne želijo dobiti. V novomeški porodnišnici upoštevajo vse želje, v kolikor je to varno za mamico in za otroka. »Če je plodovno stanje dobro in pri mami ni nobenih bolezni, ki bi zahtevale sprožitev ali pospeševanje poroda, to upoštevamo. V kolikor menimo, da bi spoštovanje teh želja lahko ogrozilo njuno stanje, pa to povemo in vedno se, po obrazložitvi, bodoče mamice strinjajo z našimi nadaljnjimi ukrepi.«

Katera “blažilna” sredstva uporabljajo porodnice?

Za epiduralno analgezijo se odloči 7 – 10 % porodnic, več je tistih, ki izberejo protibolečinsko injekcijo ali za vdihavanje dušikovega oksida preko maske – smejalni plin. Veliko porodnic pa si ne želi zdravil proti bolečinam, zato pri njih spodbujajo menjavo položajev, tuširanje s toplo vodo ali blaženje popadkov v vodi, masažo križa. Seveda si lahko porodnica tekom poroda premisli in dobi sredstvo proti bolečinam, četudi ni tega načrtovala, poudari Damijana. Pri vsaki se trudijo ugotoviti, kaj jim najbolj ustreza.

Martina Judež psihoterapevtka in doula je spremljala že kar nekaj porodov. Pravi, da je naravni porod čudovita izkušnja ženske. »Vsekakor pa ni tako enostavno, da si ženska zgolj reče, da bo že zdržala brez protibolečinskih sredstev, saj porod ni samo fizična, ampak je tudi močna čustvena in duhovna izkušnja.« Sama podpira ženske, ne glede na to, kakšen porod si želijo.

MARTINA JUDEŽ, certificirana transakcijska analitičarka- svetovalkadoula- porodna spremljevalka.

K.N.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki