fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje

Dan globalnega ekološkega dolga

22. avgusta smo obeležili dan ekološkega dolga. Ta dan obeležimo vse vire, ki jih Zemlja proizvede v enem letu. Za letos je človeštvo porabilo vse naravne vire, ki jih Zemlja lahko obnovi v enem letu. V tem času je prišlo do zmanjšanja sečnje lesa in manjših izpustov iz prometa. K temu so prispevali predvsem ukrep, sprejeti zaradi globalne epidemije. Živimo, kot da bi imeli na razpolago 1,6 Zemlje, saj porabimo 60 % več virov, kot jih je možno obnoviti. Vendar letošnja globalna pandemija je dokaz, da je vzorce porabe naravnih virov mogoče spremeniti v kratkem časovnem obdobju.

Porabimo, kot bi imeli na razpolago tri Slovenije

Za zmanjšanje ekološkega odtisa in dolga se je Slovenija v okviru Strategije razvoja Slovenije zavzela, da bo za 20 % zmanjšala odtis do leta 2030. Tudi v Sloveniji ekološki odtis presega obnovitveno sposobnost Zemlje, saj porabimo toliko, kot bi imeli na razpolago tri Slovenije. Naravne vire smo porabili že bistveno prej, kot preostali svet. Kaj pa lahko storimo? Z uporabo lokalne pridelane hrane, varčevanjem energije, zmanjševanjem odpadkov, uporabo mestnega prometa itd. največ prispevamo k zmanjševanju ekološkega odtisa.

K.N.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki