fbpx
E-UTRIP
(Foto: Nik Vidmar)
Aktualno Kronika Policijska poročila

V zadnjih 24-ih urah na Kočevsko-ribniškem kar sedem požarov

Pet v Kočevju…

  • Včeraj okoli 12.30 je na Trati v Kočevju gorelo na travniku ob elektro postaji. Ogenj je ugasnil še pred prihodom gasilcev PGD Kočevje, ki so okolico preventivno pregledali. Pogorelo je okoli 100 kvadratnih metrov suhe trave.
  • Čez približno tri ure je zagorelo tudi ob Rudniškem jezeru v bližini Šalke vasi, na posameznih žariščih tlelo pod zemljo. Gasilci PGD Šalka vas so žarišča razkopali in z vodo zalili približno 5 kvadratnih metrov površine.
  • Ob 18.10 sta ob Novomeški cesti nad podjetjem Nolik v Kočevju goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini približno 1000 kvadratnih metrov.
  • Ob 20.43 je v bližini Novomeške ceste v Kočevju gorela suha trava. Požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.
  • Danes ponoči, okoli 3.30 pa sta ob Rudniškem jezeru v Kočevju zagorela suha trava in odpadni leseni material. Požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje in Šalka vas.

Dva v Ribnici – in to v treh minutah

  • Ob 18.49 je pri naselju Otavice gorelo na travniku. Gasilci PGD Otavice in Goriča vas so pogasili okoli 1000 kvadratnih metrov goreče suhe trave.
  • Ob 18.52 je ob Cesti na Ugar, občina Ribnica, gorela suha trava. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ribnica.

S PU Ljubljana so sporočili, da je v Republiki Sloveniji razglašena velika požarna ogroženost. Zato vse opozarjajo, da je kurjenje v naravnem okolju prepovedano.

Že nedolžna iskra lahko v naravi hitro zaneti požar velikih razsežnosti. Na to vplivajo predvsem vrsta vegetacije, hitrost in smer vetra, razgibanost terena in temperatura ter vlažnost zraka. Če so izpolnjeni določeni pogoji, se požar lahko širi zelo hitro (s hitrostjo več kot 100 km/h). Pri gorenju organskih snovi se sproščajo visoke temperature in škodljivi plini, ki onesnažujejo ozračje. Na pogorišču se zaradi uničenja zgornje plasti zemlje lahko spremeni  vegetacija, poveča se erozija. Ogrožene so tudi številne živalske vrste. Večino požarov v naravi povzroči človek zaradi malomarnosti in nevednosti.

Kaj storimo, ko v naravi zagori?

Ostanemo mirni. Če nismo v nevarnosti, poskušamo omejiti oziroma pogasiti požar z razpoložljivimi sredstvi (voda, zemlja, pesek, lopata, grablje, odeja  ipd.). Če požara ne moremo pogasiti sami, se čim prej umaknemo na varno. O požaru  takoj  obvestimo Center za obveščanje oziroma gasilce na številko 112,  pričakamo gasilce in jih usmerimo h kraju nesreče. Ob klicu povemo: kdo kliče, kje gori, kaj gori, kdaj se je začel požar, kakšen je obseg požara, kakšna pomoč je potrebna in ali so ogroženi ljudje in živali.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki