fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava & zdravje Novice Občina

Vpliva na pitno vodo ni, rezultate vzorčenja Rudniškega jezera pa še pričakujemo

“Črni četrtek”, 12. 5. 2022, ko se je zgodila tragedija v tovarni Melamin, ki je zahtevala 7 smrtnih žrtev in več poškodovanih, bo še dolgo zasidran v vseh prebivalcih Kočevja in okolice. Glede na to, da seje nesreča zgodila v kemični tovarni, ki uporablja tudi okolju (potencialno) nevarne kemikalije, so še isti dan stekle analize voda in tal. Glede na to, da se rezultati analize tal čakajo tudi do nekaj mesecev, o morebitnem vplivu še ni podatkov, analize vode pa so pokazale, da nesreča ni imela vpliva na le-te.

Je pa Občina Kočevje naročila še izvedbo analize površinskih voda Rudniškega jezera, saj z visokimi temperaturami in pričetkom počitnic prihajajo tudi mnogi kopalci. Po prvih podatkih lahko potrdimo, da so v Rudniškem jezeru zaznali povečano prisotnost cvetnega prahu, pa tudi olja in heksamelamin, a podatka o morebitni prekomerni vsebnosti slednjega še ni, pričakujemo ga v naslednjem tednu.

“Z namenom monitoringa vplivov na okolje po nesreči v podjetju Melamin in pred začetkom kopalne sezone se je Občina Kočevje odločila za izvedbo analize površinskih voda Rudniškega jezera. Trenutno so podrobnejše analize še v teku, zato končnih rezultatov še nimamo, kot tudi ne priporočil za morebitne potrebne ukrepe. V prvih vzorcih je bila sicer zaznana predvsem povečana prisotnost cvetnega prahu, s primesmi mineralnih olj in drugih snovi, med njimi je bil zaznan tudi heksamelamin. Vsekakor v primeru kakršnih koli odstopanj od mejnih vrednosti pričakujemo takojšen odziv pristojnih institucij,” je razložila Katja Godeša z Občine Kočevje in dodaja, da “gre za posebej naročeno analizo, zato primerjave ni. V prejšnjih letih se je sicer izvajalo meritve kakovosti kopalne vode, te se izvajajo tudi ta teden. Rezultati so bili v lanskem letu dobri in so na določenih mestih pokazali izjemno kakovost kopalne vode”.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki