fbpx
E-UTRIP
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Rastlinjak naj bo vse leto poln

Na domačem vrtu si lahko precej enostavno podaljšamo sezono pridelave vrtnin z uporabo rastlinjaka. Ker gre za majhne površine, na katerih intenzivno vrtnarimo, jim moramo nameniti precej pozornosti. Pri vas doma že pridelujete zelenjavo v rastlinjaku?

Ko postavimo rastlinjak, imamo dve možnosti: ga postavimo na rodni in dobri zemlji, na kateri enostavno vzgajamo vrtnine, ali pa ga postavimo na kamninsko podlago, zato so vanj postavljene lesene visoke grede. Te so napolnjene s kakovostno Plantella Vrtno zemljo. Ker bomo le v dobri zemlji lahko več let zapored vzgajali rastline.

Tudi v rastlinjaku igra izjemno pomembno vlogo kolobar. Če so vrtnine pridelovane na istem mestu, npr. paradižniki ali solatnice, se hitro pojavijo bolezni in pa tudi škodljivci. Ko se pojavijo bolezni, to rešimo le tako, da odstranimo plast zemlje (cca. 25 cm) in nasujemo novo, svežo. Najbolje je sejati v vrste, saj tako pridelek lažje oskrbujemo in pobiramo. Sejmo in sadimo postopno, da je vso sezono dovolj vitaminov. Vsako prazno mesto zapolnimo z naslednjo vrtnino v kolobarju, pa bo vsakovrstne zelenjave za vso družino na pretek.

Ideja za opremo

Pogosto neizkoriščen prostor v rastlinjaku so stene. Prvi pogoj je seveda, da je rastlinjak dovolj visok. Nato namestimo police na stene in tam v večjih in manjših posodah vzgajamo rastline kot so jagode, zelišča…

Skrb za rastline

Da potrebujemo kakovostno zemljo, smo že povedali na začetku. Nato je za pravilno rast in razvoj na vrsti izbor gnojila. Da ohranjamo rodovitnost zemlje v rastlinjaku, bomo uporabljali ekološka organska gnojila. Ko imamo manjši rastlinjak, na začetku sezone uporabljamo Bio Plantella Nutrivit Univerzal. Namesto zalivanja bo seveda bolj učinkovit namakalni sistem. Ta pride še toliko bolj do izraza, ko se vreme ogreje in smo na pragu poletja. Takrat pridejo na vrsto plodovke, ki vsak dan porabijo veliko vode.

Vanes priporoča učinkovit naravni fungicid:     

Z vzdrževanjem odpornosti rastlin začnemo že od sadike dalje. Takrat uporabimo Bio Plantella Univerzalni fungicid, ki vsebuje naravne oomicete, ki uničijo škodljive klice bolezni na sadikah paradižnika, kumarah in papriki.

Besedilo in foto Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki