fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Starševstvo Zanimivosti & Zabava

Praznovanje rojstnega dne v času izolacije

Rojstni dan je osebni praznik, ki ga posameznik praznuje na dan svojega rojstva. Je najbolj razširjen praznik v mnogih kulturah. Obdarovanje slavljenca na njegov dan rojstva je običaj, ki je navadno vezan na rojstnodnevne zabave v krogu družine in prijateljev. Praznovanje rojstnega dne je splošno razširjena navada, ki temelji na družabnosti in je povezana s praznično prehrano in nekaterimi stalnimi sestavinami (Bogataj, 1988).

Za večino otrok so rojstni dnevi tudi najlepši dnevi v letu, saj vedo da bodo upihnili eno svečko več na svoji torti, se razveselili tudi kakšnega darila ter podružili s svojimi prijatelji. To je dan, ki se ga celo leto neizmerno veselijo in ga pričakujejo. Tisti, ki praznujejo v teh dneh, v času izolacije, so prikrajšani za vse objeme in stiske rok prijateljev in družine. Praznovanje lahko seveda brez težav prestavimo na poznejši čas, do takrat pa jim lahko rojstni dan v zavetju doma in stanovanja popestrimo najbližji družinski člani.

Nekaj idej, kako v današnjih dneh narediti praznovanje nepozabno:

 • Preden se slavljenec zbudi, stanovanje okrasimo z baloni, napisi-lepimi željami in
  okrasnimi verigami.
 • Presenetimo ga in mu zapojemo pesem »Vse najboljše«.
 • Namesto, da mu darilo izročimo na klasičen način, lahko pripravimo igro »Lov na skriti zaklad«. Slavljenec mora rešiti različne naloge ter premagati različne ovire, da se dokoplje do zaklada-darila.
 • Preko različnih video aplikacij, družabnih omrežjih ali video klicev pripravimo
  nepozabno druženje in doživetje. Na ta način se bomo lahko podružili tudi z ostalimi sorodniki in prijatelji.
 • Če imamo hišo z vrtom (lahko tudi v stanovanju) pripravimo družinsko zabavo s
  kampiranjem, pripravimo različne igre, gibalne poligone, zgodbe ter uživamo v
  prigrizkih. Posvetimo se otroku ter njegovim željam.
 • Če je mogoče lahko otrokove prijatelje/starše prepričamo, da se mimo doma zapeljejo z avtomobili na njem pa je navedeno voščilo otroku. Če bodo še potrobili in pomahali skozi odprto okno se bo to otroku zdelo zelo zanimivo in zabavno. Prav tako lahko prijatelje prepričamo, da slavljencu kaj lepega napišejo ali narišejo ter kot poštno pismo oddajo v poštni nabiralnik.
 • Pri izdelavi torte slavljencu omogočimo, da sodeluje ter si jo okrasi na način, kot si sam želi.
 • Slavljencu damo možnost, da sam izbira jedi, ki jih bomo pripravili za kosilo/večerjo.
 • Ob koncu dneva ne smemo pozabiti na skupno fotografijo, ki bo obeležila rojstnodnevno zabavo.

Nevenka Vesel, org. prehrane in zhr v Vrtcu Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki