fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Gospodarstvo & Politika

Novo investicijo Snežnika bo vodil Rok Rutar

Vodenje podjetja Snežnik Kočevska Reka je v začetku leta prevzel Rok Rutar, ki ima tudi bogate izkušnje z vodenjem v papirno predelovalni panogi. Snežnik, ki se že leta sooča s slabimi poslovnimi rezultati, je trenutno v fazi sprejemanja kratkoročnih ukrepov prestrukturiranja, ki naj bi mu zagotovili preživetje. V teku pa so že tudi aktivnosti za novo veliko investicijo v tehnološko posodobitev žage, ki naj bi se zaključila v nekaj letih.

»Verjamem, da ima Snežnik odličen potencial, ki ga bomo izkoristili z vsakim razrezanim hlodom,« pravi Rok Rutar. Med cilji, s katerimi nameravajo ohraniti konkurenčnost na trgu, je izpostavil investicije v vzdrževanja strojev, saj je izguba podjetja v veliki meri posledica pogostih okvar in v celoti iztrošene opreme, nemotena proizvodnja pa je ključnega pomena za zagotovitev kakovostnih izdelkov in zadovoljstvo strank.  Sprejemajo se tudi ukrepi, ki bodo pripomogli k učinkovitejšemu izkoriščanju virov ter zmanjšanju fiksnih stroškov. »Trg se trenutno sooča z globalnimi napetostmi, ki vplivajo na konservativen pristop potrošnikov. Kljub temu opažamo počasen napredek na prodajni strani, zlasti glede cen ladijskega prevoza, ki so še vedno negotove zaradi napetosti v Rdečem morju. Zato se bomo prilagodili tržnim razmeram in ostali agilni v odzivanju na spremembe,« je dodal novi direktor Snežnika.

Snežnik ima za izvedbo dolgoročnega prestrukturiranja, ki predvideva celovito posodobitev proizvodnje, trdno podporo podjetja Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG), ki je njegov edini lastnik. Investicijske načrte je konec lanskega leta potrdil tudi Slovenski državni holding d.o.o. (SDH), ki v imenu Republike Slovenije upravlja s SiDG. Glede na zaskrbljujoče finančno stanje Snežnika brez podpore SiDG predvidenih investicijskih vlaganj zagotovo ne bo mogoče izvesti, prav tako ne kratkoročnih ukrepov, ki se izvajajo zadnje mesece in katerih namen je ohraniti solventnost Snežnika. Posodobitev proizvodnje zahteva več deset milijonska vlaganja, po predinvesticijski študiji pa naj bi bila realizirana  v dveh do treh letih.

Kdo je Rok Rutar?

Rok Rutar je univerzitetno diplomirani inženir strojništva, ki je dodatna ekonomska znanja pridobil na poslovni šoli IEDC Bled. Izkušnje je pridobil v tujini in v več uspešnih slovenskih podjetjih, zadnja štiri leta pa je vodil proizvodnjo v Papirnici Vevče, ki je sicer v lasti uspešne avstrijske skupine. VIR: SiDG.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki