fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Narava & zdravje Zdravje

Trgovinski vozički – leglo za prenos virusa?

Prehrambene trgovine se, tako kot ostale, že več mesecev ukvarjajo s številnimi ukrepi, med drugimi razkuževanje in nenehna nošnja mask zaposlenih. V času razglašene epidemije v prvem valu so prav tako poostrili nadzor nad uporabo nakupovalnih vozičkov ter košar. Po doslednosti izvajanja ukrepov je takrat najbolj izstopal Spar, saj je pred trgovino nenehno bil prisoten varnostnik, ki je vsakemu kupcu takoj ob prihodu v trgovino razkužil roke ter voziček, ki mu ga je predal v uporabo. Po nakupu je varnostnik ta voziček prevzel in ga ponovno razkužil. Ljudje so se ob nakupu počutili varne, predvsem pa je varnostnik s svojim prijaznim izrazom na obrazu (kljub maski) poskrbel za nekoliko bolj sproščeno okolje. Po upadu števila okuženih in preklicu epidemije v Sloveniji, so se normalno ukrepi v prehrambenih trgovinah razrahljali, stanje je prešlo v kolikor toliko normalno, če ne upoštevamo razkuževanja rok pred vstopom in mask na obrazu.

Kot vemo, pa se trenutno ponovno nahajajo v času epidemije, stanje je po besedah zdravstva in vlade veliko slabše, kot je bilo v prvem valu. Ukrepi so ponovno poostreni, sicer nekoliko drugačni, kot so bili v prvem valu, a za nekatere veliko bolj dramatični. Seveda se pričakuje, da so tudi zaščitni ukrepi v prehrambenih trgovinah ponovno ostrejši. Kako se trgovine spopadajo z drugim valom, smo preverili na terenu.

Obvezna uporaba vozička ali košare ter razkuževanje rok!

Vsem tovrstnim trgovinam je skupno, da morajo kupci vzeti voziček ali košaro ter si pred vstopom v trgovino razkužiti roke. Izkazalo se je, da preventivne ukrepe trenutno najbolj dosledno upoštevajo v Mercatorju. Kupec pred Mercatorjem vzame voziček, pred vhodom pa jih pričaka varnostnik, ki razkuži ročaj na nakupovalnem vozičku. Namen je sicer dober, vendar pa se vprašamo o smiselnosti razkuževanja šele po prevzemu vozička, saj po nakupu kupec voziček sam odpelje na njegovo predvideno mesto, kjer ga že naslednji hip nerazkuženega takoj prevzame drug kupec. Seveda se potem pred vstopom razkuži, vendar pa je v vmesnem času nevarnost potencialne okužbe večja.

Na drugo mesto po doslednosti upoštevanja preventivnih ukrepov postavljamo Spar, kjer tokrat stoji varnostnik, ki nadzoruje, ali si kupci pred vhodom razkužijo roke ter vzamejo košaro ali voziček. Slednjih sicer ne razkužujejo tako, kot so to počeli v prvem valu epidemije. Podobno je tudi v Eurospinu. Ostale trgovine, Lidl, Hofer in Tuš so si po ukrepih zelo podobne, saj je v teh zgolj obvezen prevzem vozička ali nakupovalne košare ter razkuževanje rok pred vstopom v trgovino. Varnostniki tu niso prisotni, zato je vprašljiva doslednost kupcev pri upoštevanju vseh navodil.

Torej, najpomembneje je, da smo kupci sami dovolj ozaveščeni, da tudi v primerih, ko nadzora ni vzpostavljenega, dosledno upoštevamo vse ukrepe ter smo sami sebi nadzorniki. V tem primeru smo prepričani, da trgovinski vozički ne morejo postati leglo prenosa virusa, v nasprotnem primeru pa nas to ne bi smelo presenetiti.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki