fbpx
E-UTRIP
Dom Featured Kočevje Narava & zdravje Novice Ribnica

Kako se lotiti povišanega krvnega tlaka?

Danes se skoraj vsak Slovenec v poznih letih bori s povišanim krvnim tlakom. Težave rešijo enostavno tako, da jim zdravnik predpiše redno jemanje Prenesa, ali drugega podobnega zdravila, pa naj bo to 10-ali 5-miligramska doza. Vzrok, da je temu tako, so prehranske navade povprečnega Slovenca, ki se ni pripravljen odreči preslani hrani, alkoholu in mesu. Predvsem preveč slana hrana je največkrat vzrok povišanega krvnega tlaka in predvsem starejšim, tistim po 50. letu starosti bi priporočil, da jedo manj slano, da zmanjšajo pitje alkohola in jedo samo primerno količino mesa. Je pa res, da nekaterim ne škoduje nič. Jedo slano, pijejo, zraven še kadijo in jim ne škoduje nič. Vendar bi pripomnil, da je to tek na kratke proge.

Pri nas na Plavici ljudem s povišanim tlakom priporočamo predvsem naravne mešanice, če pa ta ne pomaga, jim svetujemo dieto in uporabo naravne mešanice gloga, deljenoliste srčnice in melise. Bolnikom s povišanim tlakom svetujemo tudi pregled ledvic. Smatramo, da pri kroničnih bolnikih ledvic pride do zamašitve ledvičnih zank. Ker je pretok slabši, srce zviša pritisk, da lahko v istem času doseže enak pretok krvi.

Glog je znan po tem, da učinkovito uravnava krvni tlak. Previsokega znižuje, prenizkega pa zvišuje. Srčnica v mešanici uravnava krvni tlak in tako v simbiozi z glogom pozitivno deluje na srce. Uporabo deljenoliste srčnice pa priporočamo ljudem z nizkim tlakom. Deljenolista srčnica je trajnica z rahlo bodečimi cvetovi. Če jo posadimo, zraste do enega metra višine. Nikoli ne pozebe in nam daje pridelek vrsto let. Ni izbirčna glede zemlje. V naravi ni pogosta, zato jo raje posadimo.

Meliso dodajamo mešanici zaradi umirjanja, namreč, melisa je rastlina sreče, umirjanja in dobrega spanca. Ljudem, katerim krvni tlak močno niha, priporočamo pitje bodisi hladnega namoka bele omele, bodisi poparke plešca. Pri pitju teh čajev priporočamo redno kontrolo krvnega tlaka, da vidimo, kako se srce obnaša.

Stare zeliščarske knjige priporočajo tudi redno pitje rmana. Če rmanove cvetove in liste v poparku redno pijemo, bo to ugodno vplivalo na vse organe, ne samo na krvni tlak. Torej, pijte redno rmanov čaj. Pa ne samo tisti, ki imate neurejen krvni tlak, ampak ga uporabljate za redno pitje – namesto umetno oslajenih pijač in alkohola.

Jože Majes – Plavica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki