fbpx
E-UTRIP
FOTO: Marjan Artnak.
Aktualno Gospodarstvo Narava Narava & zdravje

Letos že 4. akcija pomladimo gozdove

Družba Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG) letos organizira že 4. akcijo »Pomladimo gozdove 2023«.

Vseslovenska prostovoljska akcijo sadnje dreves na gozdnih površinah, ki so jih v preteklih letih prizadele naravne ujme in gradacije podlubnikov, bo potekala v soboto 25. marca s pričetkom ob 9.00 uri. V primeru zelo slabega vremena bo prestavljena za en teden na 1. april.

Sadnja mladih dreves bo potekala na štirih lokacijah po Sloveniji:

  • Kočevje v bližini vasi Polom
  • Lovrenc na Pohorju,
  • Smrečje pri Bohorju
  • Moše pri Medvodah

Na Goriškem Krasu (Renče) pa bodo na površini, ki jo je prizadel lanski veliki požar, izvajali setev semen, kar je posebnost letošnje akcije.

Glavni cilj akcije je osveščati javnost o pomenu ohranitve gozdov in narave. Do ponovne vzgoje kakovostnih gozdov, ki so zaradi podnebnih sprememb vedno bolj podvrženi naravnim ujmam, namreč lahko pridemo samo ob sodelovanju gozdarske stroke, lastnikov gozdov in širše družbene skupnosti. Zato prostovoljce vabijo, da se jim pridružijo v čim večjem številu, da skupaj naredijo dobro delo za naše gozdove.

Posadili bodo okoli 7.000 sadik drevesnih vrst hrasta, češnje, jelke, macesna, duglazije, kostanja, gorskega javorja, bukve in gradna. Na Krasu pa bo na enem hektarju gozdne površine posejanih osem kilogramov semen drevesnih vrst topokrpega javorja, maklena, lipovca in lipe.

Za vsako od petih lokacij je na spletni strani SiDG objavljeno zbirno mesto ter informacija o dostopu.

Vse, ki se nameravajo akcije udeležiti, prosijo, da zaradi lažje organizacije dogodka svojo udeležbo obvezno prijavijo prek spletne prijavnice na njihovi spletni strani. Prijave bodo zbirali do srede, 22. marca 2023.

QR koda za prijavnico:

Sadnja dreves je enostavno opravilo, primerno za vse generacije, od otrok do najstarejših. Običajno pa se sadi v paru. Udeleženci sadnje morajo orodje (rovnico, kramp ali podobno) prinesti s seboj, priporočljive so tudi vrtnarske rokavice. Pred začetkom akcije bodo gozdarji SiDG in Zavoda za gozdove Slovenije vsem udeležencem izvedli demonstracijo pravilne sadnje.

Podrobnejše informacije o akciji so objavljene na spletni strani sidg.si.

Eno od območij gozdov, ki jih je prizadel lubadar, so tudi površine v bližini vasi Polom, zato bodo s sadnjo na površini enega hektarja pomagali tudi pri obnovi tega gozda.

Tu nameravajo s prostovoljci posaditi skupaj 2.000 sadik, od tega 1.500 sadik mladega gradna (hrasta) in 500 sadik češnje. Graden je namreč ena od drevesnih vrst, ki se poleg bukve tudi naravno pojavlja na tem območju, češnja pa je plodonosna drevesna vrsta in se v glavnem sadi zaradi omenjenega dejstva.

Prvo prostovoljsko akcijo sadnje mladih dreves v občini Kočevje je SiDG organiziral leta 2018, kjer se jim je v Spodnjih Cvišlerjih pridružil tudi tedanji predsednik Republike Borut Pahor. Na tem območju je bila akcija sadnje tudi v letu 2019. Leta 2022 pa so k hitrejši obnovi gozdov s sadnjo prispevali dvakrat, in sicer v okviru akcije Pomladimo gozdove v Novih Lazah, v okviru akcije sadnje Olimpijskega gozda pa pri Kočevski Reki.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki