fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Novice Ribnica

Kviz gasilske mladine na nivoju GZ Ribnica v Sodražici

V soboto, 4. marca 2023, se je v OŠ Sodražica zbralo 82 ekip s po tremi tekmovalci, možno rezervo in mentorjem, kar številčno pomeni okoli 250 mladih gasilcev in 82 mentorjev, na kvizu gasilske mladine GZ Ribnica. Za samo izvedbo je skrbelo 20 sodnikov ter 10 redarjev. Zraven so pomagali pa še nekateri mentorji.

Po prijavah na komisiji A, kjer se preveri ustrezna starost tekmovalcev in sam prijavni list, so se tekmovalci odpravili v športno dvorano na jutranji zbor in otvoritev tekmovanja. Nekaj besed za uvodni nagovor sta povedala regijski poveljnik Borut Lončarevič in ravnateljica OŠ Sodražica Majda Kovačič Cimperman.

Po jutranjem zboru se je tekmovanje odvijalo dalje po časovnici, ki v praksi ni veliko odstopala od načrtovanih časov. To pomeni, da so vse ekipe iz kategorije pionirjev in pripravnikov odšle v 5 učilnic na teoretični del. Na preverjanju so imeli najprej test DRŽI – NE DRŽI iz splošnega gasilskega znanja, nato so imeli vprašanja z obkroževanjem iz tematike prve pomoči. Sledil je za večino najtežji test iz požarne preventive, kjer so morali poiskati rešitve za več tipov vprašanj. Na koncu so imeli še test POIŠČI BESEDE in KRIŽANKA, kjer so morali poiskati besede iz gasilske tematike na takšen ali drugačen način.

Medtem so se ekipe iz kategorije mladincev po časovnici lotile praktičnega dela, ki je bil sestavljen iz dveh točk: čim hitrejša štafetna izvedba treh predpisanih vozlov in vaje iz gasilske spretnosti, kjer vsak tekmovalec štafetno opravi svojo nalogo na svoji progi. Za čakanje pred in po opravljenih nalogah so imele vse ekipe na razpolago več razredov/čakalnic, lahko pa so se odpravili v telovadnico, kjer so potekale animacije pod vodstvom 5 animatorjev, da jim je čas minil kot bi mignil. Po teoretičnem testiranju pionirjev in pripravnikov so se ti odpravili na praktične vaje, mladinci pa so se lotili teoretičnih nalog. Tako rekoč so se zamenjali. Okoli 12. ure se je zaključilo preverjanje, potem pa je bilo potrebno še oceniti teste in vnesti rezultate v program za obračun, za kar skrbi komisija B.

Ob 13:00 so tekmovalci z velikimi pričakovanji dočakali rezultate. Vse navzoče sta postrojila predsednik komisije za mladino na GZ Ribnica, Sebastijan Podobnik, ki je bil vodja tekmovanja in poveljnik GZ Ribnica Janez Puželj, ki je bil predsednik tekmovalnega odbora. Nato je najprej nekaj besed povedal župan občine Sodražica, Blaž Milavec, in podžupan občine Ribnica, Vojko Štanfelj.

Poročilo o delu komisije B je podal Jože Andolšek, med drugim tudi, da smo prejeli 5 pritožb, od katerih smo dve zavrnili, tri pa upoštevali pri končnih rezultatih. Same rezultate je od mlajših kategorij proti starejšim in od zadnjega mesta naprej prebrala predsednica ocenjevalne komisije za teorijo, Anita Andolšek. Vsaka ekipa je prejela priznanje, natisnjeno samo za to priložnost, najboljše tri ekipe v vsaki kategoriji so v domače gasilske domove odnesle tudi pokal in medalje. Vse skupaj je ovekovečil naš uradni fotograf, Hinko Klun.

Na koncu so se v hudi konkurenci (pionirji – 36 ekip, mladinci – 38 ekip, pripravniki 8 ekip) na prva tri mesta v vsaki kategoriji uvrstile naslednje ekipe:

PIONIRJI:
DOLENJI LAZI 3 – LINA, ITA JULIJA, TINKARA
SVETI GREGOR 4 – MATEJ, ROK, BOR
NEMŠKA VAS 1 – ŽANA, AJDA, VITA

MLADINCI:
SVETI GREGOR 8 – TIMOTEJ, MARK, TILEN
VELIKE POLJANE 4 – SAŠO, SAMO, TIA
DOLENJI LAZI 7 – MIJA, INA, DORA

PRIPRAVNIKI:
SVETI GREGOR 10 – DAVID, ROK, JERCA
SVETI GREGOR 9 – MANCA, JULIJA, IZA
VELIKE POLJANE 6 – PETER, KATARINA, JAŠ

Prve tri ekipe iz vsake kategorije se uvrstijo na regijsko tekmovanje, ki bo v soboto, 18. marca, v Sodražici, ko lahko pridete tudi vi navijat na tribune športne dvorane v Sodražici. Ekipam čestitamo in jim želimo veliko tekmovalne sreče.

Za organizacijo, pomoč in podporo se mladinska komisija GZ Ribnica zahvaljuje vsem sodnikom, ki so se odzvali povabilu, gasilskemu sektorju Sodražica, gostitelju dogodka, tehničnemu osebju ter občini Sodražica in OŠ Sodražica za brezplačen najem dvorane in šole. Nenazadnje pa se zahvaljujemo predvsem vsem mentorjem in gasilskemu podmladku, saj brez njih tekmovanja ne bi bilo. Sicer je pa bistvo takih tekmovanj, da se otroci naučijo osnov gasilstva, discipline in ostalih življenjskih vrednot, ki jim bodo v življenju prišle še kako prav.

V službi (mladega) ljudstva na pomoč!

Jože Andolšek, GZ Ribnica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki