fbpx
E-UTRIP
Peter Pirc, ravnatelj OŠ Zbora Odposlancev Kočevje.
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice

Ravnatelj Peter Pirc iz OŠ Zbora odposlancev: »Če učenec ne nosi maske, bo izločen iz razreda.«

V tem tednu v osnovnih in srednjih šolah ter gimnazijah veljajo strožje zapovedi glede uporabe zaščitnih sredstev. Učenci od 6. razreda dalje in dijaki morajo namreč ves čas pouka obvezno nositi maske.

Ob tej odločitvi so se porajali številni dvomi in nelagodje tako s strani učencev in dijakov, še posebej pa s strani nekaterih staršev, ki se s tem ukrepom ne strinjajo. O morebitnem odporu do nošenja mask oz. odobravanju le tega smo povprašali ravnatelja OŠ Zbora Odposlancev Petra Pirca, ki pravi, da glede na to, da tako pravi stroka, ukrep popolnoma podpira. »Mi moramo šolo narediti varno za vse. Na šoli niso samo zdravi učenci in ti se sedaj počutijo gotovo bolje, pa tega ne bodo nikoli obešali na velik zvon,« je prepričan.

Na vprašanje o tem, ali s strani učencev zaznavajo kakšen odpor do nošenja maske, pravi, da ne. Imajo pa primer učenca, ki naj maske ne bi nosil zaradi astme. »Če bo prinesel potrdilo zdravnika, bo s strani šole dobil vizir, ki bo ščitil ostale in njega,« pojasnjuje. Kot pravi, pa otroci ukrep v polnosti upoštevajo. »Vsake toliko je potrebna kakšna sugestija, da gre maska tudi čez nos, a učenci so res vzorni. Ko bi bili taki tudi vsi odrasli, bi gotovo veliko prej zaključili s to kalvarijo okoli korona virusa,« je prepričan Pirc.

Kaj sledi v primeru neupoštevanja ukrepa?

A vendar se poraja vprašanje, kaj bi storili v primeru, da bi kdo od učencev kot tudi od zaposlenih odklonil nošenje maske. Kako bi ukrepali? Ravnatelj Pirc odločno pove, da je to odlok vlade in masko pri pouku mora imeti. »V primeru, da je ne bi imel, bo ločen iz razreda in bo pouk zanj potekal individualno, seveda z občutno manjšo prisotnostjo učitelja, ker kadra še za take izjeme ni. Seveda se zadeva prijavi na zdravstveno inšpekcijo, te pa potem naprej urejajo preko staršev in CSD,« dodaja.

Prav tako je ob vezno tudi nošenje mask za zaposlene. »V primeru, da kdo ne bi želel tega, gre prijava na zdravstveno in šolsko inšpekcijo. Sledi plačilni nalog in vzporedno 1. opomin pred odpovedjo, v primeru ponovitve dejanja, pa bi v najslabšem primeru prišlo do odpovedi delovnega razmerja,« zatrdi.

Starši so napisali daljša pisma

V osnovno šolo so prejeli tudi štiri daljša pisma, napisana s strani staršev nekaterih učencev. V slednjih so zapisali, da se z obvezno nošnjo mask ne strinjajo in da ne želijo, da bi odlok morali njihovi otroci tudi upoštevati. A ravnatelj pravi, da tu žal ne more kaj dosti pomagati. »Skušal sem človeško obrazložiti in menim, da so razumeli. Njihovi otroci so v šoli in z nameščeno masko,« še zaključi.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki