fbpx
E-UTRIP
Aktualno Brez kategorije Kolumna

KOLUMNA: Medij kot temelj demokracije

Primož Trubar ni bil le avtor prve slovenske knjige, bil je tudi novičar. Preko pisem, ki jih je pisal svojim znancem in prijateljem, je širil novice in s tem postal tudi prvi slovenski časnikar. Iz tistega časa dobro znani pamfleti so bili oproščeni cenzure. Zaradi svoje vsebine so bili natisnjeni na preprostih listih papirja. Nasprotno se je dogajalo s knjigami. Mnogo so jih cenzurirali, prepovedali sporno vsebino ali pa so jih preprosto zažgali. Takratni veljaki so onemogočili vse časnikarje in njihove sporne objave, ki bi lahko škodile njim ali pa vplivale na morebitne upore ljudstva.

Neodvisnost medijev je ključnega pomena!

Od nekdaj, so tisti, ki so imeli v rokah moč in oblast, krojili novice in s tem medijsko krajino. Ali pa so vsaj hoteli posredno vplivati na vsebino, ki bi potrjevala njihove interese. 
Toda čas je vedno na strani dobrih novic in verodostojnih vsebin. Naloga medija je vedno ohranjati avtonomnost, pravočasno objektivno informirati javnost in biti neodvisen. Predvsem pa morajo zavzemati mesto med javnostjo in oblastjo. Tako medij ni in ne sme biti glasnik oblasti. To pa še posebej velja za javni medij.

Prof. Des Freedma, raziskovalec medijev na britanski univerzi Goldstmiths:
»Javni mediji ne morejo preprosto ustoličeno obsedeti na svojem položaju z izgovorom, da jih že sama funkcija javnega medija dela nedotakljive. Javni mediji morajo dokazati svojo vrednost za javnost. In prav zato morajo znati predstavljati vse raznovrstne dele te javnosti tako na področju političnih prepričanj, demografskih skupin, etničnih, religioznih ozadij in tako naprej. In v tem je bistvo javnega medija: do svojih javnosti morajo pristopati kot do takih, kakršne so. Prepoznati morajo vso različnost v svoji javnosti in jo kot tako negovati.«

Mediji oblikujejo javno mnenje

Vse preveč medije povezujemo s politiko. Zdi se, da se ukvarjajo samo s političnimi temami in premalo z vsebinami, ki so neposredno povezane z vsakdanjim življenjem državljanov. Dober medij bi se moral zavedati, da z vsebinami, ki jih ustvarja, oblikuje javno mnenje. To pa je zelo velika odgovornost, saj s tem postavlja sebe v vlogo narekovalca družbene klime.

Občinstvo je čedalje bolj zahtevno

Zelo težko je v poplavi t.i. novih medijev držati raven kvalitete, ki je še vedno v prednosti pred instant vsebinami. Te krojijo hitrost objave, senzacionalnost, kar pa lahko pomeni uporabo nepreverjenih informacij in virov. Mediji in s tem tudi novinarstvo so danes na veliki prelomnici. Ne gre samo za dejstvo, da je občinstvo čedalje bolj zahtevno, ampak so tukaj tudi drugi vplivi. Medijska krajina se zelo spreminja. Prihaja do vpliva na medij preko sprememb lastniške strukture, s katerim se poskuša zamajati neodvisnost le tega. Temelj vsakega medija bi morala biti njegova neodvisnost. Poročanje pa transparentno, verodostojno, objektivno, korektno in nepristransko. Z vplivom na integriteto medija je zamajana njegova neodvisnost, kar pa ne more in ne sme biti dopustno v nobeni demokratični družbi. V demokratični državi ni razloga za mehanizme, s katerimi lahko oblast pritiska na medije in jim vsiljuje objavo svojih mnenj.

Prvo pravilo dela novinarjev je pravica javnosti do čim boljše informiranosti. Novinarji so dolžni predstaviti celovito sliko dogodkov in svoje delo o spoštovanju pravic drugih opravljati vestno in natančno. To pa je temelj verodostojnosti novinarjev. Kakor tudi zavedanje, da so v službi ljudstva.

S.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki