fbpx
E-UTRIP
Foto: Občina Kočevje
Aktualno Novice Občina

Parklet ob Knjižnici Kočevje do konca leta 2020

V okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki je potekal v septembru, so v Kočevju prvič izvedli parkirni dan in parkirišče pri Knjižnici Kočevje s pomočjo dijakov in podjetja Kočevski les preuredili v parklet. Po besedah pristojnih iz Občine Kočevje, je izraz »parklet« nekoliko bolj uveljavljen in poznan v tujini, označuje pa začasno preureditev parkirnega prostora v javni prostor, s ciljem narediti ulice bolj po meri ljudi in ne avtomobilov.

»Skupaj s srednješolci, projektno skupino Vsi v mesto in Knjižnico Kočevje smo se odločili, da bo nastal družabni prostor, namenjen manjšim dogodkom, druženju, ali zgolj postanku na poti v središče mesta. Opremili smo ga s klopmi oziroma urbano opremo, postavitev pa je karseda razgibana in omogoča različne načine uporabe,« pravijo na Občini Kočevje. V času Evropskega tedna mobilnosti je parklet postal prizorišče številnih manjših dogodkov med drugimi, deklamacijski nastop KUD Jazbec in partnerjev v sodelovanju z osnovnošolci, Knjižnica Kočevje je pripravila predstavitev knjige, mladi pa so v okviru projekta Vsi v mesto razpravljali o ureditvi mestnega jedra.

Parklet se je med mladimi izkazal za dobrodošlega

Novo prizorišče je požel val odobravanja in navdušenja, zato so se na Občini odločili, da »bo parklet na tej lokaciji postavljen še do konca leta 2020, na podlagi anketnih vprašalnikov in razprav z različnimi deležniki pa mu bomo nato določili stalno postavitev ali pa bomo posamezne elemente namestili na več lokacij po mestu, kjer mladi sedišča najbolj pogrešajo. Rezultati ankete so do sedaj pokazali, da takšno postavitev v prostoru oziroma izrabo lokacije mladi pozdravljajo kot zelo dobrodošlo.« Parkirni dan je bil financiran iz podnebnega sklada projekta LIFE IP Care4Climate.

Novo prizorišče je sicer namenjeno druženju in izvedbi manjših dogodkov. Glede na situacijo s koronavirusom Občina Kočevje trenutno ne načrtuje izvedbo dogodkov. »Prostor je namenjen lokalnemu prebivalstvu, saj gre za javno površino in je tako kot klopi po mestu postavljen za občanke in občane. V osnovi je sicer namenjen druženju, česar sedaj seveda ne spodbujamo, temveč odsvetujemo v skladu z veljavnimi ukrepi,« za vse tiste, ki bi se na tem mestu vseeno želeli podružiti, pravijo iz Občine Kočevje.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki