fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Hrana Narava & zdravje Novice Ribnica

Bučno marmeladni dan na Robu

Članice Društva podeželskih žena iz Velikih Lašč, ki v vsakem letnem času pripravijo razstave dobrot in značilnih jedi za ta kraj, so na tradicionalnem, že 16. bučno marmeladnem dnevu na ogled ponudile darove jeseni iz svojih sadovnjakov in vrtov.

Doma skuhano marmelado iz različnega sadja, pa tudi iz buč, so položile na mizo, na dvorišču Škrabčeve domačije, hkrati pa so obiskovalcem predstavile redke in zanimive primerke pridelkov z njiv. »Za dobro bučno marmelado, poleg seveda buč, potrebujemo le dve začimbi, in sicer ingver in cimet, so skrivnostni recept razkrile gostiteljice, opisala pa ga je Magda Peterlin, predsednica Društva podeželskih žena Velike Lašče. Poleg več deset vrst buč, krompirja, paradižnika, paprike, čebule, korenja, kumar, različne zelenjave, semen in še kaj so utrip razstavi dodale tudi raznolike jedi.

Buča velikanka

Posebnost razstave pa je bila buča velikanka. Zrasla je na vrtu Jožeta Železnikarja s Četeža pri Turjaku. Tehtala je kar 118 kilogramov, na lanskem bučno marmeladnem dnevu pa 78 kilogramov. Velikolaške podeželke se pripravljajo na državno ocenjevanje kruha in druge božične dobrote, ki bo sredi decembra na Robu, letos bolj individualno. Upajo, da jim bo v božičnem času uspelo pripraviti vsaj dve tradicionalni prireditvi na trgu v Velikih Laščah.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki