fbpx
E-UTRIP
Aktualno Iz naših šol Novice

Študentje vstopili v novo študijsko leto 2020/2021

Na visokošolske zavode v Sloveniji je po prvih ocenah vpisanih okoli 60.600 študentov, od tega je 13.400 študentk in študentov, prvič vpisanih v 1. letnik prve stopnje.

Za novo študijsko leto 2020/2021 je šest univerz, tri javne (Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru in Univerza na Primorskem) in tri zasebne (Univerza v Novi Gorici, Univerza v Novem mestu in Nova univerza), ter en javni (Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu) in 41 zasebnih samostojnih visokošolskih zavodov, razpisalo 46.435 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za Slovence in EU državljane (prva stopnja: 24.273, druga stopnja: 19.149 in tretja stopnja: 3.013 vpisnih mest).

Študijski programi, ki so med mladimi najbolj zaželeni

Med mladimi je še vedno največ zanimanja za umetniške programe in dizajn, za programe s področja športa, psihologije, zdravstva in socialne varnosti, veterine, varstvoslovja, predšolske vzgoje, izobraževalne znanosti in izobraževanja učiteljev ter informacijske in komunikacijske tehnologije. Manjši interes zasledimo za področja poslovne in upravne vede, tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva ter kmetijstva, gozdarstva in ribištva.

Kako so vstopili v novo študijsko leto na Univerzi v Ljubljani

Vstop v novo študijsko leto je bil tokrat drugačen, saj so tradicionalni dogodek Pozdrav brucem Univerze v Ljubljani v luči ukrepov proti širjenju novega koronavirusa preselili na splet. Vzpostavili so posebno spletno stran www.pozdravbrucem.si  in aplikacijo, kjer so naše brucke in bruci, letos je sprejetih 9.341, od tega 701 tujih, največjo in najstarejšo univerzo v Sloveniji spoznali malce drugače. 

Spletna stran in aplikacija sta začeli delovati danes, 1. oktobra. Na tematsko razdeljenih zavihkih so na voljo ključne informacije o študiju in obštudijskih dejavnostih. Tu je predstavljeno delovanje društev in študentskih svetov ter organizacij, na katere se lahko študentke in študenti obrnejo v času študija in se vanje tudi včlanijo. Bodoče študentke in študente so prek video posnetkov nagovorili župan MOL, rektor, dekanje in dekani ter predsednica Študentskega sveta Univerze v Ljubljani (ŠS UL). Novost so še klepetalnice, ki so bile vzpostavljene za vsako članico posebej, in prek katerih so na zastavljena vprašanja bruck in brucev odgovarjali njihovi starejše kolegice in kolegi. Klepetalnice bodo odprte do konca oktobra, ostale vsebine bodo obiskovalcem na voljo skozi celotno študijsko leto in se bodo dopolnjevale. Med drugim se bodo z namenom lažjega prehoda na univerzitetni študij v obliki krajših video vsebin ves čas dodajali nasveti in uporabna znanja, značilna za vsako posamezno članico.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki