fbpx
E-UTRIP
Redno tedensko škropljenje z Vitalom.
Aktualno Narava Narava & zdravje

Bio oskrba in zaščita rastlin

Spomladi smo naš vrtiček prekopali, pognojili, posejali in posadili, zdaj pa smo že v pravi vrtnarski sezoni, ko lahko pričakujemo pridelke. Kaj lahko poleti še naredimo za to, da bo naš pridelek čim večji, kakovosten in zdrav?

Zelena dela na vrtninah

Pri nekaterih plodovkah je pomembno tudi vršičkanje, odstranjevanje zalistnikov in spodnjih listov na rastlini. Še posebno je vse to pomembno pri paradižniku.

Razlikujemo med nizkimi determinantnimi in visokimi nedeterminantnimi sortami paradižnika. Nizkih sort paradižnika ne vršičkamo in jim tudi ne odstranjujemo zalistnikov. Visoke sorte pa je potrebno vršičkati in odstranjevati zalistnike. Vršičkanje pomeni, da odstranimo glavni poganjek in tako ustavimo rast rastline, zato večino hranil dobijo plodovi. Zgodnji paradižnik vršičkamo nad četrtim ali petim cvetnim grozdom.
Pozni paradižnik v toplejših področjih vršičkamo nad sedmim cvetnim grozdom, v kontinentalnem delu pa nad šestim cvetnim grozdom. Vršičkamo tako, da nad zadnjim cvetnim grozdom pustimo še dva lista, ki kasneje prehranjujeta plodove.

Zalistniki so poganjki, ki rastejo v pazduhi listov. Odstranjujemo jih v suhem vremenu, ko še niso daljši od 3 do 4 cm. Za boljši pridelek paradižnika odstranimo tudi liste do prvega cvetnega stebla.

Zaščita in ukrepi pri neurjih

Neurja z močnim dežjem, sodro ali točo lahko naše vrtnine precej poškodujejo.
Paradižnik, kumare, bučke, jajčevec in paprike bodo preživele, če je steblo ostalo in so prva kolenca živa, bo pa seveda manjši pridelek. Solata, endivija in radič, ki še nimajo glav, se bodo ravno tako obrasli. Obrastejo se tudi rdeča pesa, peteršilj in krompir, malo slabše pa korenček.

Po neurju odstranimo vse polomljene in poškodovane dele in rastline takoj poškropimo z ekološkim varovalnim sredstvom na osnovi njivske preslice Bio plantella Natur.

Dva dni pozneje poškropimo še z naravnim vitaminskim kompleksom Bio Plantella Vita, ki vsebuje vitamine B, aminokisline in huminske kisline za hitrejšo regeneracijo. Zemljo zrahljamo, da lahko ponovno sprejema vodo in hranila. Če smo jo zastrli z zastirko, bomo preprečili zbitje tal.

Okrepimo rastline

Če želimo na vrtu zmanjšati napade bolezni, poleti ne dognojujemo z dušikom, temveč za krepitev uporabimo pripravke na osnovi alg Bio Plantella Vrt. Vrtnine redno preventivno škropimo z naravnim varovalnim sredstvom Bio Plantella Natur, paradižnike pa z Bio Plantella Vital za odebelitev celične stene.
Plodovke pred vlago zaščitimo s folijo ali pa zgradimo posebno streho.

Ukrepi proti škodljivcem

Rastline redno pregledujemo in jih škropimo s pripravkom Bio Plantella Thymi, ki z vonjem po brinu in timijanu odvrača škodljivce. Za zastirko uporabimo močno dišeča zelišča, ki škodljivce s svojim vonjem zmedejo. Ob vrtninah sadimo česen, čebulo, redkvice, kumino, timijan, žajbelj in šetraj. Nekatere vrtnine prekrijemo z mrežami, nastavimo pa tudi Bio Plantella Rumene lepljive plošče proti čebulni muhi, ki zmanjšuje tudi napade drugih letečih škodljivcev.

Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki