fbpx
E-UTRIP
Kam lahko potujemo? (Foto: Vfokusu.com)
Aktualno Gospodarstvo

Slovenija zaostrila ukrepe na mejah, pristojni v priprave na nov val epidemije

Vlada je ob naraščanju okužb z novim koronavirusom ter v želji kar najbolj zmanjšati nevarnost in možnost vnosa virusa iz tujine zaostrila nekatere ukrepe pri prehodu meje, ki bodo začeli veljati opolnoči. Po oceni pristojnih sicer še ne moremo govoriti o drugem valu epidemije, se pa nanj pripravljajo, tudi z izobraževanjem dodatnih kadrov.

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je pred današnjo sejo vlade sestal s predstavniki strokovne skupine za covid-19 in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), premier Janez Janša pa je nato sporočil, da bodo s petkom začeli veljati strožji ukrepi pri prehajanju meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja za okužbo z novim koronavirusom.

Na rdeči listi po novem tudi Bosna in Hercegovina, Kosovo in Srbija

Podrobnosti je nato na novinarski konferenci predstavil notranji minister Aleš Hojs. Na rdeči listi držav, za katere veljajo omejitve za vstop v državo zaradi poslabšanih epidemioloških razmer, so po novem tudi Bosna in Hercegovina, Kosovo in Srbija. Za vstop iz teh držav bo poslej obvezna karantena. Spremembe bodo veljale od polnoči.

Za vstop v Slovenijo iz teh držav bo potrebno aktualno potrdilo o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom, ki bo moralo biti izdano znotraj EU in ne bo starejše od treh dni. Hkrati se slovenskim državljanom odsvetuje potovanja v te države, je na pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Tudi za slovenske državljane bo namreč ob vračanju v Slovenijo iz teh držav obvezna 14-dnevna karantena.

Še naprej bodo lahko brez omejitev in karantene v Slovenijo vstopali državljani Slovenije ali tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja.

Kdaj je država uvrščena na rdečo listo?

Direktor NIJZ Milan Krek je ob tem pojasnil, da je država uvrščena na rdečo listo, če v zadnjih 14 dneh beleži 40 novih primerov okužb na 100.000 prebivalcev. Ob tem je dodal, da sta bili v zadnjih dneh dve okužbi z novim koronavirusom vneseni iz Rusije, devet iz BiH, tri iz Srbije, po ena iz Švedske in ZDA, za štiri pa izvor ni znan. Sekundarnih okužb od teh pa so zabeležili 14.

Ob tem je opozoril, da gre v primerih vnesenih okužb za ljudi, ki so v Slovenijo vstopili skozi določbe o izjemah, ki jih omogoča odlok, ki omejuje prehode meje z namenom zajezitve pandemije.

Zato so odpravili izjemo, ki se je nanaša na bližnjega sorodnika državljana Slovenije ali tujca s stalnim bivališčem v Sloveniji oz. z njim v skupnem gospodinjstvu in ima stalno ali začasno bivališče v državi EU ali drugi državi schengenskega območja ter v Sloveniji lastništvo nepremičnine ali registriranega zračnega ali vodnega plovila.

Kot sta poudarila tako minister Gantar kot Krek, ne želijo, da bi število okužb z novim koronavirusom spet naraslo do točke, ko ne bi več mogli spremljati širjenja virusa in kontaktov okuženih. Ob tem sta opozorila na relativno majhno število epidemiologov v državi, zato po besedah Kreka zdaj na hitro izobražujejo dodatne strokovnjake.

Gantar: “Obnašamo se preveč sproščeno.”

Po Gantarjevih besedah opažajo, “da se obnašamo preveč sproščeno, kot bi pozabili, da smo z velikimi napori uspeli premagati epidemijo”. Kljub temu se za zdaj še ne odločajo za zaostrovanje ukrepov znotraj države. Če bo to potrebno, pa bo eden prvih ukrepov novo omejevanje zbiranja na javnih krajih z zdajšnjih 500 na 200 oseb.

Vlada je z zaostrovanjem ukrepov je tako sledila opozorilom stroke. Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike je dopoldanski izjavi za STA ob porastu okužb na primer izpostavila, da je čas, da nas začne skrbeti in da začnemo z določenimi ukrepi. Na srečo pa je po njenih besedah situacija trenutno še taka, da gre za vnesene primere okužb iz držav na območju bivše Jugoslavije.

“Seveda vsak, ki pride z rizičnega območja, predstavlja potencialni vir okužb za svojo okolico,” je opozorila Logarjeva. Ob tem ni izključila možnosti, “da smo morda že na začetku drugega vala”. “Skrbi nas, ker veliko ljudi potuje predvsem na družinska srečanja v bivše jugoslovanske republike. Prav taka srečanja pa predstavljajo veliko tveganje, saj gre za veliko stikov in dolgotrajnejše stike,” je dodala.

Gantar je danes poudaril, da se pripravljajo tudi na morebitni večji obseg okuženih, predvsem v domovih za starejše in v zdravstvu, kjer je bilo v prvem valu epidemije največ težav. V državi je trenutno 680 medicinskih ventilatorjev, od tega jih je 439 primernih za obravnavo bolnikov s covidom-19.

V začetku marca je minister sicer postregel s podatkom, da je v državi na voljo 168 ventilatorjev, a se je pozneje izkazalo, da jih je v državi bistveno več. Gantar je pojasnil, da je do razlike pri številkah prišlo predvsem zaradi tega, ker so zavodi sporočali podatke tudi o ventilatorjih, ki niso primerni za zdravljenje bolnikov s covidom-19.

Ministrove navedba pa po besedah poslanca LMŠ Roberta Pavšiča dokazujejo, da se številke od 13. marca pa vse do danes nikakor niso ujemale in so se prilagajale trenutnim razmeram. “Najprej so indici kazali prstni odtis gospodarskega ministrstva, zdajle pa vidimo, da se je zadeva vsebinsko razširila na celotno vlado,” je dejal glede nabav opreme med epidemijo.

STA

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki