fbpx
E-UTRIP
Sabina (danes žal že preminula) in Darko na varnem in drug z drugim.
Aktualno Narava & zdravje Novice Zdravje

Sabinine črne slutnje: Umrla je, ko Darka ni bilo doma

Marec je mesec, ki naj bi bil med ljudmi najbolj priljubljen, saj se v drugi polovici zima koledarsko prevesi v pomlad, v tem mesecu pa se skriva tudi nekaj praznikov. Osmi marec je mednarodni dan žena, tudi naslednji praznik, 25. marec, je namenjen ženskam (Materinski dan), 12. marca pa se »ptički ženijo« (Gregorjevo). Marec, poznamo ga tudi pod imenom sušec, je mesec zdravja in gibanja, za mnoge pa tudi mesec trpkih spominov.

»Naj vse gre k vragu.. ti dnevi, ki jih želiva čim prej zbrisati iz najinega spomina. S soprogo sva bila žrtvi nekakšne »zarote« ali usode, vsaj zame bom trdil, da je temu tako,« zmrazi glavo družine Darka Prijatelja iz vasice Finkovo na Ribniškem, ko razlaga, kako je za las ušel smrti pri podiranju hlodov v bližnjem gozdu. Osmega marca zjutraj se mu je prežagana bukev nenadoma zavrtinčila in treščila na tla, nekaj ur pozneje pa ga je med podiranjem debla oplazila večja veja in mu huje poškodovala levo stegno.

Nesreča v gozdu, prej ga je rešila boginja sreče

»Špice so se zarile v mišico in jo dobesedno preluknjale. Ne znam opisati, kako se je drevo nagnilo proti meni, imel pa sem srečo, da me ni mahnilo po glavi,« pokaže na povito poškodovano nogo, ki jo težko premika in hkrati na večjo brazgotino na bradi izpred 24 let, ko ga je – prav tako 8. marca – sodelavec v fičku peljal na avtobusno postajo. V križišču je avtomobil z žensko družbo izsilil prednost. Darku je tudi takrat bila naklonjena boginja sreče, saj je imel poleg razsekane brade, katere globoka brazgotina ga »krasi« še danes, poškodovano še koleno. »Nisem vraževeren, a me malce le stisne v pričakovanju naslednjega osmega marca. Na ta dan bom doma, sem že zapisal na koledar in, ne glede na vreme, presedel na dvorišču, s steklenico žlahtne pijače. V hišo ne bom stopil, saj bi mi na glavo lahko padla kakšna polica ali kuhinjska omara. Čuval se bom,« je trdno odločen.

Sabina je od rojstva bolehala s trdovratno epilepsijo…

… in imela zaradi tega hujše psihosocialne posledice. To jo je omejevalo pri vsakodnevnih aktivnostih (večkrat potrjena diagnoza, nazadnje  januarja letos ob pregledu na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana). »Na prvi pomladni dan, 21. marca, sem pri odpiranju prhe zaradi epileptičnega napada izgubila zavest in se zgrudila,« je pokazala levo spodnjo okončino, ki jo je oparila voda, ne da bi kaj čutila. Ko je prišla k sebi, je ob neznosni bolečini zmogla nekako priplezati do telefona. Še isti večer so jo dvakrat oskrbeli iz Zdravstvenega doma Ribnica, zjutraj pa napotili v bolnico. Tam je ostala tri tedne. Scenosled okoliščin je očitno želel, da je bila tisti večer sama. Darko namreč ni mogel več prenašati bolečin in oteklin noge in je 15. marca moral v bolnico, z zdravljenja so ga odpustili 23. marca. »Moževa prisotnost bi jo najbrž rešila gorja,« je bil prepričan sosed, Kotarjev Stanko, ki je ta čas skrbel za njune kokoši in tri psičke. »Razjedala me je razdvojenost, zato sem silil iz bolnice, čeprav mi je sestra lepo povedala, da je moje zdravje bolj pomembno, za živali bodo že poskrbeli,« so se mu utrnili spomini na prijaznost osebja Kirurške klinike kliničnega oddelka za travmatologijo. Tudi Sabini je bilo večkrat povedano, kako je njeno zdravje prizadeto, zato ji je specialist nevrolog na kontrolnem pregledu 25. januarja podal mnenje, da je upravičena do osebnega asistenta za pomoč pri vsakdanjih opravilih. Istega mnenja je bil tudi ortoped ob obisku 4. marca, da naj si – glede na to, da postaja vse bolj nesamostojna in zaradi težav z nogami in hrbtenico – pridobi osebnega asistenta.    

S prstom kažejo na Center za socialno delo

»Center za socialno delo Zahod, enota Kočevje, se je kratko malo požvižgal na mnenje in priporočila zdravniške stroke in mi 16. marca zavrnil prošnjo, z neživljenjsko utemeljitvijo, ki jo lahko razumejo le uradniki, navadni in še povrh bolni ljudje pa ne,« je prizadelo Sabino. Edino, kar je bilo v tej odločbi jasno zapisano je bilo to, da ne izpolnjuje pogojev za celodnevnega osebnega asistenta, se je hudovala. Članici komisije, izvedenki, ki sta ju pred tem obiskali, sploh niso zanimali zdravniški izvidi. Njihova togost ji je dajala vedeti, da je preprosto nista jemali kot resnega bolnika, ki potrebuje pomoč. »Meni se lahko vsak čas zgodi najhujše, mož bo 22. aprila čez noč ostal na pregledu,« so se Sabini, ki se je 3. marca srečala z abrahamom, orosile oči.

»In se je,« je bil Darko pretresen, ko mu je Kotarjev Stanko komaj zmogel oznaniti žalostno novico, da je Sabina umrla. Njen telefon je bil zjutraj gluh, zato je šel k hiši in tam srečal patronažno sestro, ki naj bi ji previla opeklo nogo, policijo in osebje Zdravstvenega doma Ribnica. Malce zmeden je vprašal, kaj se tukaj dogaja. Mož postave mu je odgovoril, da so Sabino zjutraj našli mrtvo v kopalnici, so besede Darka še bolj zmrznile.

Doma je bila sama

Ravno ta dan, ravno ta četrtek je na Bledu, z nočitvijo, čakal na zdravniško obravnavo. Nazadnje sta se s soprogo pogovarjala natanko ob pol enih, okoli petih pa jo je klical stric iz Kranja. »Bila je zelo zgovorna, dobre volje. Dejala je, da bo še nahranila kure in psičke, zaprla štalo in se po tuširanju usedla pred televizor,« mu je dejal. »Izčrpanega me je zdravnik prvega zjutraj pregledal, kmalu pa so me pripeljali domov, v prazen dom,» je komaj zmogel povedati. Sabino so na zadnjo pot pospremili družina, sosedi in prijatelji.

V odločbi Centra za socialno delo (CSD)Zahod, s sedežem v Kočevju, ki je na prvi inštanci zavrnil zahtevo Sabine Prijatelj po osebni asistenci, je med  drugim zapisano, da je prošnja zavrnjena, ker ne izpolnjuje pogojev za pridobitev le-te. V dokumentu, ki ga je pokazala danes že pokojna Sabina je razvidno, da Sabina Prijatelj ne potrebuje pomoč v višini najmanj 30 ur tedensko.

»Razumem uporabnike, ki preko različnih poti poskušajo razreševati svoje stiske. Pritožbena pot je postopek, ki lahko razreši situacijo, o kateri je bilo že odločeno,« je zapisala Hitijeva, direktorica CSD Kočevje.

Primer so obravnavali Ribniški policisti, ki so na domu našli mrtvo osebo. Po prvih podatkih smrt ni posledica kaznivega dejanja ali nesreče, zdravnik je na kraju odredil obdukcijo, katere rezultati še niso znani. O dogodku še zbirajo obvestila, o vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno tožilstvo.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki