fbpx
E-UTRIP
Flowering daffodils. Blooming yellow narcissus flowers. Spring flowers. Shallow depth of field. Selective focus.
Aktualno Zanimivosti & Zabava

Drage ženske, veste zakaj praznujete?

Podpirajo tri »vogale« hiše. Moški je glava, ženska pa vrat, ki jo obrača. To sta le dve izmed mnogih misli, ki opisujejo ženske. In marca sta dva dneva namenjena nežnejšemu spolu, v vsej svoji žlahtnosti besede. 8. marec slavijo vse ženske, 25. marec pa je dan vseh mam. Zakaj se dan žena pravzaprav praznuje in zakaj 8.marca?

Turbulentni časi industrializacije so bili osnova za pojav raznoraznih ideologij, ki so bile za tisti čas ekstremne. Neenakost je ženske pahnila v upor, njihov glas pa je postajal vse močnejši in začele so se spremembe.

Lata 1908 je 15.000 žensk maširalo skozi New York in zahtevalo krajši delovni čas, boljše plačilo in volilno pravico.

Znameniti marš za pravice. FOTO: Wikipedia.

Dva leti kasneje je v Kopenhagnu potekala mednarodna konferenca delavk. Vodja urada za ženske Socialdemokratske stranke Nemčije Clara Zetkin, je predstavila idejo o mednarodnem dnevu žena in na ta dan naj bi se še posebej zavzemali za pravice žensk. Več kot 100 žensk iz 17-ih držav, ki so bile prisotne na konferenci, je njen predlog pozdravilo.

Mati mednarodnega dneva žena. FOTO:Wikipedia.

Mednarodni dan žena so v Avstriji, na Danskem, v Nemčiji, Švici in pri nas v Trbovljah sicer praznovali 19. marca. Takrat se je več kot milijon žensk in tudi moških na shodu borilo za pravice žensk do dela, usposabljanja, opravljanja javnih funkcij in pravice do glasovanja na volitvah.

Kako pomembno je opozarjati na anomalije je prikazal tudi dogodek, ki se je zgodil manj kot teden dni zatem. 25. marca je požar v tovarni »Triangle« v New Yorku terjal življenja več kot 140-ih zaposlenih žensk, med njimi je bilo največ priseljenk iz Italije in žensk judovskih korenin. Dogodek je v središče postavil kritične delovne razmere in delovno zakonodajo Združenih držav Amerike.

Požar v tovarni, ki je odkril nemogoče razmere. FOTO: Wikipedia.

Na slabe delovne razmere je opozarjal tudi protest »Kruh in vrtnice« v Massachusettsu. Protestniki, ki so bili večinoma priseljenci, so opozarjali na zmanjšanje plače ženskam zaradi vsiljenega skrajšanega delovnika.

Rusinje prisilile carja k odstopu

Leta 1917 so se zopet odvili protesti. Rusinje so s sloganom »Kruh in mir« opozarjale na več kot dva milijona v vojni ubitih ruskih vojakov. Ženske se niso vdale pritiskom in s tem prisilile carja k odstopu. Začasna vlada je nato ženskam odobrila volilno pravico. Dogodek se je odvil 23. februarja po julijanskem koledarju, po gregorijanskem koledarju pa je ta datum 8. marec.

Dan, kot ga poznamo danes, so prvič praznovali leta 1975 s priznanjem Združenih narodov. Dve leti kasneje je Generalna skupščina sprejela resolucijo in ta dan razglasila za praznik, ki ga države članice praznujejo vsak dan v letu.

Praznovanje v Sloveniji

Za svoje pravice so se borile tudi Slovenke. Leta 1897 je začel izhajati časopis Slovenka, prvo žensko društvo je bilo ustanovljeno leto kasneje. Pomemben mejnik je tudi letnica 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala na graški univerzi iz filozofije.

Leta 1945 je bila uzakonjena splošna volilna pravica in s tem so se ženske že bolj približale enakopravnosti. Leta 1974 je bilo v ustavo SFRJ zapisano ustavno določilo, da ima vsaka ženska svobodo odločanja o rojstvu otrok. Tri leta kasneje pa je bila uzakonjenja tudi pravica do splava, ne le zaradi zdravstvenih razlogov.

Vse najlepše, dekleta in žene! FOTO: i Stock.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki