fbpx
E-UTRIP
Foto: Vrtec Kočevje.
Aktualno Novice Starševstvo

Stavka: V Vrtcu Kočevje varstvo v vseh enotah, v Ribnici stavke ne bo

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture za jutrišnji dan napoveduje stavko. Bistveni dve zahtevi sta dvig plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilo povečanih delovnih obremenitev ter ovrednotenje tveganj za zdravje v času epidemije covida-19 za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Jutri bodo torej zaprte šole in vrtci, zagotovljeno pa je nujno varstvo. Kako bo stavka organizirana v kočevsko-ribniškem koncu?

Ravnateljica Vrtca Kočevje sporoča, da bo varstvo zagotovljeno v vseh enotah. Za stavko so se odločili vsi zaposleni kočevskega vrtca. Stavkali bodo na delovnem mestu, v skladu z navodili SVIZ-a. Ravnateljica dodaja, da so starši otrok stavko v večini podprli.

Zaposleni v Vrtcu Ribnica so del sindikata VIR. Ravnatelj Andraž Caserman je bil s strani sindikata obveščen, da naj bi stavka pri njih potekala 16. 3. 2022. Naposled bo stavka izvedena v mesecu maju. »Delo v našem zavodu bo dne, 9. 3. 2022, po trenutnih informacijah, potekalo nemoteno,« sporoča Caserman.

FOTO: Vrtec Ribnica

Kako bo stavka potekala v šolah?

Peter Pirc, ravnatelj OŠ Zbora odposlancev sporoča, da bo na šoli zagotovljeno nujno varstvo za otroke 1. triletja. »Na varstvo se starši prijavijo na obrazcu, ki bo od 10. ure na spletni strani, prav tako pa ga prinese otrok domov,« dodaja Pirc. Na dan stavke za otroke, ki bodo prišli v šolo ne bo kosila, bosta pa organizirani dve hladni malici. Stavkalo ne bo 12 od 75 zaposlenih, od tega 3 strokovni delavci.

Sonja Veber, ravnateljica OŠ Stara Cerkev odgovarja, da se pripravljajo na predvideno stavko. Organizirano bo nujno varstvo. Zaposleni bodo stavkali od 7. do 15. ure na šoli. S stavko se je strinjalo 29 zaposlenih od 50.

»Tudi na naši šoli se je večina zaposlenih odločila za stavko, ki jo je napovedal SVIZ. Zaposleni so oblikovali stavkovni odbor, ki bo vodil stavko v skladu s pravili stavke od 7.00 do 15.00,« odgovarja Darja Delač Felda in dodaja, da s strani staršev niso deležni negativnih odzivov.

FOTO: iStock

Burni odzivi na stavko

Stavka, ki je predvidena za 9. marec, je dvignila precej prahu. Šolniki so poslušali očitke, da so v času epidemije veliko breme na svoja pleča prevzeli starši in da zahteve niso opravičene. Po drugi strani se izpostavlja, da mora država pomočnicam vzgojiteljic plačevati razliko do minimalne plače. No, sindikat je s svojimi zahtevami naletel na gluha ušesa s strani vlade.

Stavka ne bo plačana, v SVIZU pa pričakujejo, da bo v stavko vključenih 40.000 zaposlenih. Sviz je zaposlene pozval, naj pet minut pred dvanajsto odidejo na dvorišča, pred šole, vrtce in zavode ter obrnejo hrbet kot simbolno gesto skupnega izražanja nezadovoljstva. 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki