fbpx
E-UTRIP
Aktualno Brez kategorije Gospodarstvo

Trgovine bodo ob nedeljah zaprte!

Vlada je sprejela novelo zakona o trgovini, po kateri  trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo smele več poslovati. Izjema so manjše prodajalne na bencinskih servisih, postajališčih in v bolnišnicah ter tudi druge manjše prodajalne, če bodo v njih na dela proste dni stregli kupcem lastniki sami ob pomoči študentov in upokojencev.

“V trgovinski dejavnosti na široko je zaposlenih okrog 115.000 ljudi, del teh jih mora delati ob nedeljah, kar pomeni, da nedelje nimajo kot prostega dneva in je ne morejo preživeti s svojo družino,” je v prvi obravnavi predloga za zaprtje trgovin ob dela prostih dneh v imenu predlagateljev pojasnjeval Luka Mesec. Predlog sprejetja te novele je predlagala Levica, podprli so ga tudi poslanci SDS, SD, NSi, SAB ter večji del poslancev LMŠ in DeSUS. »Z zaprtjem trgovin ob nedeljha bi dali priložnost tudi našemu planetu,« je predlog dodatno utemeljil Luka Mesec, saj se bo pretirano potrošništvo zmanjšalo.

Odprte le izjeme

Z njeno uveljavitvijo tako trgovci ne bodo smeli več sami določiti obratovalnega časa ob nedeljah in praznikih. Izjema pa bodo trgovine s prodajnimi površinami do 200 kvadratnih metrov, kot so bencinski servisi, trgovine ob mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, avtobusnih postajah in bolnišnicah.

Noveli zakona pa ostro nasprotujejo v Trgovinski zbornici Slovenije, kjer omenjajo tudi možnost ustavne presoje. Kot so opozorili že spomladi ob vložitvi zakonskega besedila v parlamentarno proceduro, bi zaprtje prodajaln ob nedeljah pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, v časih, ko je treba vse napore usmeriti v doseganje gospodarske rasti, pa je potrošnja ključna za doseganje gospodarske rasti.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki