fbpx
E-UTRIP
Tri generacije: Nika, Martina, Milka.
Aktualno Narava Narava & zdravje

Na poljih od setve do žetve

Podgorelčevi iz Prigorice na Ribniškem obdelujejo 15 hektarjev zemlje, v rabi imajo tudi toliko hektarjev gozdov. Od nekdaj držijo skupaj, še posebej, ko je treba poprijeti dela na poljih. Tri generacije od pomladi do jeseni, druga ob drugi, sejejo, okopavajo in žanjejo. Deset arov velika parcela zasejana s konopljo je dobro obrodila, se pohvali 80-letna (mama) babica Milka, ki je skupaj s hčerko Martino in vnukinjo Niko žela konopljo. »Da ne bo pomote, nam pokaže, to ni ona konoplja za bodi ga ne treba. To je industrijska rastlina, ki jo uporabljamo za čaje, do lani smo iz nje cedili olje. Je zamudno delo, povrh je treba okoli pet kilogramov semena stisniti za kilogram,« Milka, ki je od malih nog predana kmetijstvu, razloži razmerje med surovino in končnim izdelkom.

So pa letos na 80-ih arih posejali piro, na pol manjši površini pšenico in proso, na 20-ih arih pa ječmen in tudi prvič rž. »Letina je bila kljub spremenljivemu vremenu kar v redu. Vse, kar pri nas pridelamo, sproti zmeljemo na (električni) mlin, žita in žitni izdelki so seveda ekološkega porekla,« mamino pričevanje dopolni hčerka Martina.

Niko, najmlajšo od njenih štirih hčera, že pogled na njivo po svoje prevzame, zato ji ni težko tudi cel dan ostati v vrsti in z orodjem pomagati mami in stari mami. »Oh, še kako sem ponosna na svoj rod. Pravzaprav, kako ne bi bila, ko se prijazno z mano skoraj vsak dan pomenkuje 16 vnukov in čeblja 26 pravnukov, kmalu pa bo privekal že 27,« sreče ne skriva babica in prababica, ki doma skrbi še za devet koz in tri telice.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki