fbpx
E-UTRIP
Foto: Dnevnik.si
Aktualno Novice Politika

Sodni in kazenski postopki bodo odslej skriti novinarjem in javnosti

Sodišča in tožilstva po novem ne bodo več omogočala dostop do informacij, ki obravnavajo (pred)kazenske postopke ali druge sodne postopke, prav tako ne novinarjem, ki so do sedaj imeli pravico do vpogleda postopkov z namenom obveščanja javnosti. Slednji niso več upravičeni niti do informacij o pravnomočnih sodbah, ki so jih sodišča izrekla v imenu ljudstva. Odslej bodo dostop do teh informacij imeli le upravičenci po zakonih, ki določajo to področje, novinarji in javnost pa ne več.

Spremembe na tem področju so dvignile ogromno prahu tako med novinarji kot tudi javnostjo. »Omejevanje dostopa do informacij javneg značaja pomeni ne le onemogočanje novinarskega dela, pač pa tudi omejevnje pravice javnosti do obveščenosti, ki jo državljanom zagotavljajo prav novinarji,« trdi Cene Grčar, odvetnik družbe Pro Plus.

Društvo novinarjev Slovenije: “To je nedopustno!”

Omogočanje dostopa do tovrstnih informacij utrjuje sistem pravne države in prispeva k transparentnosti javne uprave. V Društvu novinarjev Slovenije so nad novo prakso šokirani in pravijo: »Sodišča in tožilstva so ne glede na svojo avtonomnost in samostojnost zavezana k posredovanju informacij javnega značaja, zato menimo, da pravosodna veja oblasti napačno razume javnost svojega dela in gre za zlorabo sodbe, ki že sama po sebi pomeni odmik od dolgoletne dosedanje prakse in tudi že sprejetega stališča Vrhovnega sodišča RS, ki ga je to zavzelo v zvezi z vprašanjem, ali so procesni predpisi v odnosu do ZDIJZ specialni, če gre za dostop do informacij javnega značaja.”

Položaj novinarjev v sodobnih demokratičnih družbah je zelo specifičen, saj njihovo delo temelji na ustavnih načelih, ki so svoboda izražanja in na njej temelječa svoboda tiska. To, da bodo novinarji morali za pridobitev konkretnih informacij izkazovat in utemeljevati pravni interese, pa je po mnenju novinarjev nedopustno.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki