fbpx
E-UTRIP
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice

Šole in vrtci ob včerajšnji eksploziji: »Najprej smo pomislili na potres!«

Včerajšnja eksplozija bo še dolgo odmevala v mislih vsakega Kočevca, tudi tistih, malo mlajših. »Seveda se je najprej zaradi udarnega vala pomislilo na potres, a je hitro prišlo obvestilo, da temu ni tako,« pove ravnatelj osnovne šole Zbora odposlancev Peter Pirc, na potres pa so najprej pomislili tudi v osnovni šoli Ob Rinži in v enotah Vrtca Kočevje.

»Nato smo zagledali ogenj in dim in smo doumeli, da je prišlo do eksplozije. Takoj smo poskrbeli, da so šli vsi otroci v šolsko stavbo in sporočili, da se učenci, ki so bili na obisku v Pokrajinskem muzeju, takoj vrnejo v šolo. Vse učence in zaposlene smo po šolskem radiu obvestili, da do nadaljnjega ne odhajajo iz stavbe in naj zaprejo vsa okna in vrata, ker je prišlo do eksplozije v mestu. Nato smo kontaktirali civilno zaščito ter zaprosili za nadaljna navodila,« prve trenutke po eksploziji oriše ravnateljica, Darja Delač Felda.

Irena Robič, ravnateljica Vrtca Kočevje je povedala, da je bila njihova prva reakcija evakuacija iz stavbe, saj so mislili, da gre za prvi potresni sunek. »Ko smo prišli ven so nas še obvestili, da gre za nesrečo in naj se takoj vrnemo v stavbo.« Doda še, da pri otrocih ni bilo čutiti nobene panike, saj so vzgojitelji reagirali zelo mirno. Enota Čebelica na Ljubljanski cesti je bila preventivno evakuirana, saj so bila takšna navodila Civilne zaščite in Občine Kočevje.

Otroci v šolah bolj panični…

»Učitelji so reagirali mirno, brez dodajanja panike, odgovorno in brez težav lahko rečem odlično. Opravili so izjemno delo pri miritvi otrok,« svoje zaposlene pohvali Pirc in pove, da so bili učenci na začetku seveda v šoku, a so se sčasoma pomirili. »Vse bi bilo v redu, če ne bi na vrata prihajali starši, med katerimi pa je bilo kar nekaj posameznikov, ki so res reagirali panično,« pove Pirc. Starši so zelo hitro prišli po polovico učencev, potem pa so se stvari umirile in počasi so prihajali tudi po ostale. Šola v Gaju se je spraznila do 12:20 ure, na Reški pa je nekaj otrok ostalo do 15. ure, je še povedal Peter Pirc.

Podobno se je zgodilo tudi na osnovni šoli Ob Rinži, namreč, kot pravi ravnateljica Darja Delač Felda, so bili nekateri učenci zelo vznemirjeni in jih je bilo zelo strah, zato so nadaljevanje pouka organizirali bolj v smislu varnosti in umiritve nastale situacije. »Nato so po otroke pričeli prihajati starši. Organizirali smo dežurno službo učiteljev in ostalih zaposlenih ter pomagali pri odhodu otrok iz šole. Vsak otrok je pri odhodu dobil masko, če jo je potreboval. Do enajste ure je iz šole odšla dobra tretjina otrok,« še doda ravnateljica.

»Še enkrat se je izkazalo, da na šoli znamo poskrbeti za otroke tudi v izjemnih situacijah in so pri nas na varnem. V sodelovanju z vsemi pristojnimi službami smo imeli vse informacije in se glede na njih tudi ustrezno odzivali … In to je edina možnost, da ob takem dogodku ne pride še do posledičnih nesreč, ki jim botruje paničen odziv,« zaključi Peter Pirc.

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki