fbpx
E-UTRIP
Foto: Mojca Mihailovič-Škrinjar.
Aktualno Kočevje Novice Občina

Skupna peč pri Rožnem studencu le še spomin

Ob gozdni učni poti Rožni Studenec, na obrobju gozda, je bila v sklopu 25. bienala “Daleč, tako blizu” postavljena Skupna peč, umetniško delo priznane francoske oblikovalke Matali Crasset, ki je sicer del širše projektne skupine Zavzetje gozdov. Žal je narava hitro pokazala svojo moč, zaradi česar so bili peč primorani odstraniti. Vremenske razmere in vandalizem so naredili svoje, saj je bila v precej katastrofalnem stanju. Deli peči so bili odkrušeni oziroma porušeni, v njeni okolici pa je bilo moč najti tudi odpadke, ki so dodatno kazili podobo.
Propadu peči so najbolj močno botrovali ravno vremenski vplivi, saj materiali, iz katerih je bila peč zgrajena, niso bili odporni proti zunanjim vremenskim vplivom. V osnovi so namreč namenjeni pečem za uporabo v notranjih prostorih. Skrbniki peči kljub zaščiti preko zimskih mesecev, ko so peč prekrivali, niso uspeli popolnoma obvarovati, saj so vlaga in zunanje temperature prehajale tudi preko tal. Edina rešitev bi bila po mnenju Občine Kočevje ograditev v grajeni objekt, ki bi zaprl prostor okoli celotne peči, vendar bi tako ideja avtorice o umestitvi peči v odprt gozdni prostor izzvenela. Peč so sanirali v lanskem letu, letos pa bi bila potrebna popolne prenove, kar bi za sabo potegnile velike dodatne stroške, s tovrstnimi popravili pa bi morali vztrajati vsako leto znova. 
Peč je le še spomin…

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki