fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Plavanje Ribnica Šport

Plavalci in plavalke kot ribe na suhem

Obdobje karantene in izolacije, v katerega nas je prisilil koronavirus, ter vsakodnevna nove uredbe so za Plavalni klub Ribnica velik izziv pri ohranjanju tekmovalnih ambicij plavalcev in trenerjev, kot tudi nadaljevanje poslanstva učenja plavanja otrok, mladostnikov in starejše populacije v regiji.

V prvih korakih smo v plavalnem klubu Ribnica ravnali samozaščitno, glede na uredbe ter priporočila OKS-a in ostalih pristojnih organov RS, ker je zdravje vsakega posameznika na prvem mestu. Iz teh razlogov smo do nadaljnjega odpovedali vse treninge tekmovalnih selekcij in ostalih programov plavalne šole, kot tudi plavanje za vse generacije.

Izredna situacija, v kateri so se znašli trenerji, plavalci in plavalke PK Ribnica ter dejstvo, da plavalna tekmovalna sezona traja do začetka avgusta, seveda zahteva od naših trenerjev in športnikov takojšnjo prilagoditev situaciji in vzpostavitev novih komunikacijskih poti, novih pristopov pri trenažnem procesu, ki omogočajo kar najbolje ohranjati telesno pripravo športnikov. Za plavalce in plavalke je izredno pomembno, da ohranjajo svoje dnevne rutine, da vsakodnevno skrbijo za telesno pripravljenost, saj so le tega vajeni v normalnem življenju.

Vsakodnevna rutina in trening jim vlivata varnost in sigurnost ter pozitiven odnos do sebe, kar se kaže tudi pri izpolnjevanju šolskih obveznosti in nenazadnje na vseh drugih ravneh življenja. Zato so trenerji plavalcem in plavalkam pripravili dnevnike in plane treningov, ki jih športniki vestno izpolnjujejo. Ker pa šport ni samo trening, je tudi pripadnost, druženje in socializacija, smo v klubu kar se da izkoristili dane možnosti sodobne komunikacije in socialna omrežja. Plavalci in plavalke so enkrat tedensko v stiku s trenerjem preko videokonferenc. Na klubskih socialnih medijih Facebook in Instagram poskušamo dnevno objavljati zanimivosti iz zgodovine in sedanjosti tujega in domačega plavanja. Izdelali smo tudi virtualno plavalno oglasno desko, kjer lahko plavalci objavljajo svoje dnevne aktivnosti ter vzdržujejo timski duh.

Verjamemo, da bomo letos lahko zopet izpeljali vsakoletni junijski klubski piknik, poletne priprave s tekmovalci v Čatežu in avgustovske Aktivne počitnice v Ribnici s pomočjo občine Ribnica.

Vsekakor si vsi želimo in se že veselimo dneva, ko bomo lahko ponovno skočili v ribniški bazen, še bolj motivirani in željni dokazovanja, saj se sedaj počutimo kot ribe na suhem. Plavanje je le nekoliko drugačno od ostalih športov in zahteva daljšo prilagoditev telesa na človeku ne naravnem okolju, kot je voda. Strokovnjaki so mnenja, da je čas vračanja v tekmovalno formo, najmanj dvakratnik časa odsotnosti iz bazena in treninga. Zato upamo, da bomo virus hitro premagali in da bomo lahko zopet posegali po najvišjih mestih v državi, Evropi ali celo kdaj na Olimpijskih igrah.

Miha Koren, Plavalni klub Ribnica

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki