fbpx
E-UTRIP
Aktualno Glasba Iz naših šol Kočevje Kultura

Kočevski glasbeniki v sodelovanju s Sokijem Osnovni šoli Stara Cerkev svečano podarili inštrumente

V sredo, 6. februarja, se je v telovadnici Osnovne šole Stara Cerkev zvrstil prav poseben dogodek. Osnovnošolci so v dar prejeli glasbila, ki so jih podarili kočevski glasbeniki, skupaj z Markom Soršakom Sokijem, ki je znan po tem, da šolam po vsej Sloveniji donira glasbene inštrumente.

Lanskega maja je nekaj glasbenih skupin, ki so nekoč delovale v okviru KUD Godba, pripravilo koncert z naslovom Godba po Godbi- 25 let. Slednjega je z združenimi močmi pripravilo kar 6 glasbenih skupin, in sicer Pankeroschi, The Over Drive Cats, Zippo, R.I.P., No Comment in Kante. Vsem je skupno, da so delovali pred 25-imi leti in več. S tovrstnim dogodkom so tako obeležili spomin na dobre, stare čase ki so jih v prostorih stare gimnazije preživeli pod mentorstvom takratnega glavnega pobudnika in mentorja, g. Slavka Rančigaja.

Koncert je bil zelo uspešen, dvorana KCK je namreč kar »pokala po šivih«. Uspeh pa se je kazal tudi z dobičkom, ki so ga glasbeniki prislužili s prodanimi vstopnicami. Ostalo jim je kar nekaj denarja in z enotnim mnenjem so se odločili, da denar investirajo nazaj v glasbo. Povezali so se z Markom Soršakom Sokijem, ki je z glasbili opremil kar lepo število šol po vsej Sloveniji, in tudi tokrat so bili uspešni.

V uvodnem delu dogodka so osnovnošolci stare Cerkve pripravili glasbeni program, kjer ni manjkalo petja in zvokov dobro uigranih glasbil. V šoli namreč poleg pevskih zborov deluje tudi šolski band, a jim primanjkuje nekaj bistvenih (in tudi dragih) glasbil. Zapela sta dva pevska zbora, mlajših in nekoliko starejših otrok, zadonela so tudi Ottova glasbila ter šolski band. Slavnostno prireditev je nadaljevala ravnateljica, Sonja Veber, ki je jasno dala vedeti, da »si želijo še več inštrumentov, ker to, kar imajo, je premalo, če želijo v kratkem ustanoviti pravi šolski band,« s čimer so se glasno strinjali tudi otroci. Z nekoliko skrivnostnimi besedami je otrokom razkrila, da »se med njimi skriva nek prav posebni gost, ki so ga poklicali na pomoč, da jim priskrbi potrebne inštrumente.« Na oder je z glasnim aplavzom prišel Marko Soršak Soki, ki se je otrokom predstavil s kratkim in jedrnatim imenom, Soki.

Soki je otroke prijetno razvedril in jih s svojimi zabavnimi domislicami vključil v sodelovanje pri svojem nastopu, s čimer je želel predstaviti pomen in vlogo glasbil, ki jih predstavljajo v vsakodnevnem življenju vseh. Otrokom je povedal, da naravnost uživa pri igranju na bobne, na katere igra že kar 29 let. “Zjutraj bobnam, popoldne bobnam, zvečer še malo zabobnam in pred spanjem še malo bobnam,” je v smehu, malo za hec, malo za res, pripomnil Soki. Soki je otrokom na kratko zaigral na bobne, zatem pa so se na odru zvrstili nekateri osnovnošolci, ki so jih z njegovo pomočjo preizkusili tudi sami. Na bobne je zaigrala tudi ena izmed učiteljic in ravnateljica, ki so jo na oder priklicali kar otroci. Na oder je s pomočjo osnovnošolke prinesel tudi bas kitaro, ki jo je z veseljem preizkusil mladi basist. Smeha in dobre volje ni manjkalo, v zraku pa je bilo čutiti pričakovanje in upanje vseh, da bi na tovrstne inštrumente lahko igrali večkrat. Napočil je čas, ko je Soki otrokom sporočil veselo novico. »Bobni, bas kitara, skupaj z ojačevalcem, je darilo, ki ga prejmete za vedno,« je dejal Soki, kar so z bučnim aplavzom pospremili vsi prisotni.

Na odru so se zvrstili kočevski glasbeniki, glavni pobudniki tega projekta, ki so dejali, da so zelo počaščeni, da jim je uspelo skupaj s Sokijem zbrati nekaj inštrumentov, ki jih šola nujno potrebuje, da bo šolski bend bolj še bolj kvaliteten, kot je sedaj. Zatem je sledila svečana simbolična podelitev bona v vrednosti 1.000 €, ki ga je prejel Soki in bil naravnost navdušen nad prejetim. Dogodek je zaključila ravnateljica, ga. Veber, ki se je v imenu vseh otrok in zaposlenih na šoli zahvalila za prejeto donacijo.

Po koncu dogodka je Andrej Jasenc dejal: »Za sodelovanje s Sokijem smo se odločili zato, ker ima izkušnje s tovrstnimi projekti, sami pa o tem nismo imeli »pojma«. Mi smo bili tisti, ki smo sredstva zbrali, Soki pa je vodil nadaljnji postopek, komuniciral s šolo, kaj dejansko potrebujejo ter je za ta denar priskrbel kar največ.«

Soki je povedal, da mu je z glasbili uspelo opremiti že kar nekaj šol, Osnovna šola Stara Cerkev je tako že kar 121-ta na seznamu prejemnic. Namignil pa je, da »se marca po daljšem mirovanju, ponovno vrača nazaj s takšnimi in podobnimi projekti. Načrti so veliki, takšni, s katerimi bomo presenetili še kakšno šolo ter ljudi in otroke s posebnimi potrebami, ki jim glasba služi kot terapevtsko sredstvo in pomoč.«

O tem, kaj za šolo pomenijo novi inštrumenti, je nekaj besed povedala Jasmina Tomšič, učiteljica glasbe: »Novi inštrumenti nam zagotovo pomenijo ogromno priložnost za ustvarjanje, otroci so namreč po svoji naravi izredno ustvarjalni, in pa tudi priložnost za širjenje različnih glasbenih zvrsti. Mislim, da en tak nakup spodbuja k izražanju otrokovih notranjih želja, pa ne samo v smislu »ropotanja«, ampak ustvarjalnega izvajanja. Zato se mi zdi zelo pomembno, da imamo ta dva inštrumenta, ki sta neka osnova za marsikaj.«

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki