fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Politika

Si kmalu lahko obetamo dvig minimalne plače?

Včeraj je Evropska komisija predstavila predlog o zvišanju minimalnih plač v Evropski uniji. Način določanja in višina le-te sta sicer v pristojnosti držav, a vendar želijo postaviti vsaj okvir za oblikovanje primerne minimalne plače.

Trenutno v Evropski uniji šest držav članic nima zakonsko zagotovljene minimalne plače, temveč se le-ta oblikuje individualno s pomočjo kolektivnih pogajanj. Večina držav pa ima zagotovljeno minimalno plačo, zato se priporočila, ki jih je komisija podala včeraj, nanašajo na teh 21 držav, med njimi je tudi naša Slovenija.

Najnižja v Bolgariji, najvišja v Luksemburgu

Zanimivo je, da so razlike v minimalnih plačah med državami, ki imajo zakonsko opredeljeno višino plače, precej velike. V Bolgariji minimalna plača znaša zgolj 312 evra, ki je najnižja med vsemi, najvišja pa je v Luksemburgu, kjer zaposleni dobijo vsaj 2.142 evra.

Evropska komisija poudarja, da njihov namen nikakor ni poenotiti minimalno plačo v vseh državah Unije, temveč zgolj podati priporočila za oblikovanje višine, ki bi vsem prebivalcem omogočala dostojno življenje. Odločitev komisije podpirajo tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, ki so prepričani v to, da gradnja konkurenčnosti gospodarstva, tudi slovenskega, na nizki minimalni plači, nizkih plač delavk in delavcev ne vodi k razvoju gospodarstva oziroma k njegovemu hitrejšemu okrevanju, temveč ravno nasprotno. V času epidemije pa je še toliko bolj pomembno, da so zagotovljeni dobri temelji za hitrejšo gospodarsko rast in okrevanje po tej situaciji.

»V ZZZS pričakujemo, da bo tudi naslednji protikoronski paket zakonodaje usmerjen k ljudem. K ohranitvi njihove kupne moči, preprečevanju revščine med zaposlenimi in omogočanju dostojnega življenja,« še dodajajo iz ZZZS Slovenije.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki