fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dom Gospodarstvo Kočevje Novice

V Nami še naprej podjetniki in tudi nova stanovanja

Na območju nekdanjega kočevskega gradu, ki je med drugo svetovno vojno doživel klavrno usodo, je zrasla Nama. V času Jugoslavije je bila srce mesta, a v zadnjem času je njen blišč bledel. Degradirano območje bo kmalu spet zaživelo, obljubljajo investitorji in občina, ki so danes predstavili načrtovan projekt. Naložba bo – skupaj z nakupom in investicijo – nove lastnike stala okoli 5,5 milijona evrov. V pritličju bodo prostore še naprej imeli podjetniki, v nadstropjih višje pa se bodo gradila nova stanovanja.

Sam objekt je že imel pridobljeno gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo. Ta je v pritličju (še naprej) predvideval poslovne prostore, v nadstropjih višje pa so bila načrtovana stanovanja, so na tiskovni konferenci pojasnili navzoči.

V prvotnem načrtu (že bivših lastnikov) je bilo načrtovanih do 44 stanovanjskih enot. S podobnimi načrti in vizijo gredo naprej tudi novi lastniki. Na novinarski konferenci, ki je potekala v pritličju Name, je nove lastnike zastopal Bojan Rajer.

Nama danes.

Lastniki pričakujejo, da bodo v roku treh mesecev že prišli do prvih izvedbenih projektov, pri katerih sodelujejo s kočevskim podjetjem Terraplan. V bodoče pa želijo k projektu privabiti še več lokalnih podjetji.

»Do konca leta nameravamo zaključiti z gradbenimi deli in v roku leta in pol pridobiti uporabna dovoljenja za stanovanjski del,« je povedal Rajer.

Negotovi časi jih ne skrbijo, se jim bodo pa prilagajali.

Nama nekoč v prihodnosti.

Usoda obstoječih najemnikov in cene stanovanj

V obstoječih poslovnih prostorih bo večina najemnikov ostala, morebitni novi najemniki pa že izražajo interes, da bi prišli v središče mesta.

Kot smo že omenili, je prvotno gradbeno dovoljenje predvidevalo do 44 stanovanjskih enot, ki pa so bile manjše. Investitor se je zato odločil za večja stanovanja. Koliko jih bo, se bodo odločali glede na izkazan interes potencialnih kupcev.

Primeri stanovanj.

» Cene surovin na trgu so take, da se spreminjajo tedensko, če ne dnevno. Zato bomo tudi mi s cenami stanovanj prišli šele, ko bomo dobili ponudbe same izvedbe storitev,« pove lastnik in poudarja, da se bodo pri cenah prilagajali lokalnemu okolju. »Upam, da bomo prišli do neke poštene cene, ki bo poštena za večino lokalnega prebivalstva.« Lastnik obljublja tudi ugodno možnost kreditov pri banki s katero sodelujejo.

Za parkirna mesta bo poskrbela občina, ki se bo s številom mest, prav tako prilagajala številu kupcev. Parkirna mesta bi občina uredila na zelenici za Namo.

Povpraševanja je veliko, tudi družin izven Kočevja. »To je le center mesta, atraktivna lokacija,« se strinjajo vsi navzoči. Ciljajo predvsem na mlade družine, seveda bodo imeli možnost nakupa vsi, ki bi radi živeli v strogem centru mesta.

»Slovenija ni samo Ljubljana, dobre zgodbe so možne tudi izven glavnega mesta,« je izpostavil Matej Rigelnik, predstavnik investitorja Equinox Nepremičnine d.d. Zato so se odločili pristopiti k projektu. Zanimanje za življenje v Kočevju je, tudi po besedah Rigelnika, veliko. Kvaliteta življenja je boljša, dobrine cenejše kot v velikih mestih, so izpostavili sogovorniki. In ob enem namignili, da naj bi Kočevje v bližini prihodnosti postalo mestna občina.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki