fbpx
E-UTRIP
Aktualno Hrana Narava & zdravje

Martinovanje s Kočevarjem in Krošnjarjem

Praznik vina je pred vrati. V Sloveniji se ta dan praznuje 11. novembra, ko goduje sv. Martin, škof iz francoskega Toursa z madžarskimi koreninami. Zakaj praznik vina? Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno vino, ob blagoslovu pa se le-to spremeni v pravo vino. Veselje ob trenutku, ko iz mošta nastane pravo vino, je med vinogradniki nepopisno. Ta običaj je pogost predvsem v vinorodnih deželah, kjer slavijo uspešno trgatev in se okrepčajo z odličnim vinom, ob tem pa ne manjka niti slastna pojedina, sestavljena iz številnih tradicionalnih jedi.

Slovenija velja za vinorodno državo, že skoraj vsak sedmi Slovenec je namreč vinogradnik. Zato ni naključje, da Martinovo velja za najbolj razširjeno praznovanje v Sloveniji, ki se ne praznuje zgolj tega dne, temveč lahko traja še kakšen teden ali celo dva. Tovrstno praznovanje je sicer nekoliko bolj tipično in pristno v vinorodnih okoliših, vendar pa to še zdaleč ne pomeni, da ga praznujejo le tam, saj se doživetja veselijo povsod od Mediterana do panonskih ravnic.

Kaj se jé na Martinovo?

Na jedilniku se najpogosteje znajdejo gosi ali race, ki se jih speče po prav posebnem receptu, kot priloga pa so tipični tudi mlinci. Jedi so povezane z olivnim oljem, nekateri kot prilogo uporabijo zgolj kruh ter olje. Nekoliko bolj zahtevne jedi, ki so tipične ob praznovanju tega dne, so predvsem fuži (testenine) s petelinjim ali kokošjim golažem, pečen puran, kislo zelje, dušeno rdeče zelje ter ocvrt kruh z refoškom. Nepogrešljive v teh dneh so tudi pogače, potice in druge sladke dobrote.

(Foto: Mojcajt.si)

Martinovanje nekoliko drugače

Epidemija koronavirusa bo tako kot na ostale dogodke letos vplivala tudi na martinovanje. Druženja z več kot 6 osebami na kupu so prepovedana, glede na vedno resnejše stanje se celo odsvetuje druženje s katerimi koli osebami, ki ne spadajo v ožjo družino. A vendar smo prepričani, da razmere ne smejo biti razlog za to, da se praznika ne proslavi tako, kot je treba. Še vedno lahko martinujemo doma, v družinskem krogu, ter tako na prav poseben način obeležimo enega izmed najbolj priljubljenih praznikov v Sloveniji.

Kdaj in kako?

Zato vas vabimo, da letos martinujete v krogu najbližjih in tudi skupaj z nami. Kako? Pošljite nam fotografije, video ali zgolj vtise iz vašega domačega martinovanja na naš e-mail info@studioutrip.si ali preko FB messengerja Utrip Vaše Občine ter sodelujte pri pripravi prispevka, ki bo objavljen v naslednji številki časopisa Kočevar in Krošnjar, v sredini meseca novembra. Martinovanje skupaj z nami bo trajalo od 7. 11. 2020 do 14. 11. 2020. Dobrodošli so kakršnikoli prispevki, lahko nam pošljete tudi kakšen recept, in ga z veseljem podelimo z našimi bralci.

V teh dneh je prav, da začutimo, da smo še vedno skupaj, povezani tako ali drugače, ne glede na to, da smo pri fizičnem druženju omejeni. Ljudje smo socialna bitja in druženje je tisto, ki predstavlja zelo pomemben del našega življenja. Misel, da smo sami, ne sme biti prisotna in tudi mi se bomo trudili, da po naših najboljših močeh dosežemo to, da ponovno vsi skupaj občutimo pripadnost lokalnemu okolju in da skupaj dokažemo, da se da tudi tako.

Želimo vam prijetno Martinovanje!

Uredništvo

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki