fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Narava & zdravje

Sezona gob: Lahko lastnik gozda prepove gobarjenje?

Živimo na območju, ki je bogato z gobami, gozdnimi sadeži in ostalimi gozdnimi plodovi. Nekateri imajo za nabiranje teh darov gozda prav poseben občutek in izostreno oko, tako lahko iz gozda odnesejo velike količine dobrot. Polne košare pa vas lahko tudi udarijo po žepu. Ali ste vedeli, da nabiramo in uživamo okoli 200 različnih vrst gob? Koliko jih lahko odnesemo iz gozda, kako jih pravilno nabirati in ali lastnik gozda lahko prepove nabiranje?

Tudi v gozdu velja določen bonton in tudi zakoni. Najprej nekaj o zakonih narave. Sezona gozdnih sadežev je za nami, zdaj so na vrsti predvsem ljubitelji gobarjenja. In nabiranje gob je zadnje čase zelo priljubljena stvar, seveda brez objavljan na družbenih omrežjih, ne gre. Ljubitelji gobarjenja dobro vedo, kakšne gobe se lahko nabira in predvsem kako. Še nekaj nasvetov za tiste, ki zakonov gobarjenja še ne poznate.

  • Goba mora imeti dobro vidne in razvite njene tipične značilnosti, da se vrsta gobe jasno določi. Saj je tako tveganje za zastrupitev minimalno.
  • Čeprav so majhne gobe zelo zaželene za vlaganje, teh ne smemo nabirati. Gobe morajo imeti razvite trosovnice, da ne prekinemo njihov krog razmnoževanja.
  • Gobe na grobo očistimo že na rastišču in jih domov odnesemo v zračni embalaži, saj ta omogoča širjenje trosov.
Pri nabiranju ne bodite preveč »požrešni«. Pri tem vas omejuje tudi zakon.

Pravilnik o varstvu gozdov določa v 43. členu, koliko plodov lahko v gozdu naberemo. Posameznik lahko iz gozda za lastne potrebe na dan odnese 2 kg gob.

Kaj imate v košari lahko nadzoruje gozdarski inšpektor, kontrolor, policist ali drug pooblaščeni nadzornik.

Ali ste vedeli, da vas na podlagi Uredbe o varstvu samoniklih gob lahko doleti kazen v višini 208,64 evra?
 Kazen vas doleti, če gob ne očistite že na rastišču in jih prenašate v plastičnih vrečkah. Zakon o gozdovih pa za prekoračeno dovoljeno količino nabranih plodov določa od 200 do 400 evrov kazni.

Posameznik lahko iz gozda za lastne potrebe na dan odnese 2 kg gob.

Ste lastnik gozda?

Zakon o gozdovih lastnikom gozdov določa, da morajo dopustiti rekreativno nabiranje plodov tudi nelastnikom gozdov.

Lahko pa lastniki gozda rekreativno nabiranje tudi prepove. Kako? Predlog za prepoved nabiranja lastniki oddajo na svoji občini. Občinska uprava nato o predlogu odloča na podlagi strokovnega mnenja zavoda za gozdove. “Če zavod presodi, da je predlog za prepoved utemeljen, izdajo odločbo, v kateri je med drugim navedeno tudi, da je lastnik gozda dolžan na lastne stroške in na primeren način objaviti in označiti, da je v njegovem gozdu prepovedano nabiranje plodov,” sporoča Zavod za gozdove.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki