fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Novice Zanimivosti & Zabava

Gradeška pravljica v prazničnem času

Na Gradežu nad Turjakom je tamkajšnje Društvo za ohranjanje dediščine na terasasti in zasneženi planoti, skoraj pri vsaki hiši, postavilo  tradicionalno, že 14. razstavo božičnih jaslic. Na ogled – videti pa je mogoče od centimetrskih do nadnaravnih velikosti in iz najrazličnejših materialov –  jih bo do 2. januarja skupaj 152, kar je sicer dvajset  več kot lani, leto prej pa so jih v skednjih, točilnici, izbi, hlevu, svinjaku, v votlinah na drevju, na dvoriščih, kapelah… našteli kar 380.

Največje, z božjo družino, so narejene iz srobota in so postavljene  nasproti stare sušilnice sadja. Pred njenim vhodom pa jaslice iz leta 2004 spominjajo na zametek vsakoletnih razstav. Takratni člani društva, ki jih je bilo manj kot danes, ko jih je več kot devetdeset, so v sušilnici organizirali silvestrovo zabavo, jaslice pa so zaradi stiske postavili pred vhodna vrata. Beseda je dala besedo, nekdo je dal pobudo, da naj naslednje leto pripravijo večjo razstavo kar po vasi. In se je prejelo, na ogled so jih namreč postavili trinajst, 25 jih je bilo drugo leto, 50 tretje, četrto pa že čez sto.

Najstarejše so iz 19. stoletja

»Ljudje so jih začeli od drugod prinašati, razstava je postala – lahko bi rekel – vseslovenska. Letos so v glavnem jaslice domačinov,« je na prehojeno pot še kako ponosen predsednik Društva za ohranjanje dediščine Gradež, Lojze Senčar. Makete vseh cerkva škocjanske fare, osem jih je, redke mimoidoče nagovarjajo izpod manjšega vaškega kozolca, v bližini najstarejše stavbe v vasi, sezidane v 18. stoletju.

Višje stoječi Zabukovčev kozolec, ki je muzej starega kmečkega orodja, ponuja vrsto jaslic različnih velikosti in materialov. Pred kapelico v središču vasi v steklu se lesketajo najstarejši božični motivi, ročno  izdelani pred 150 leti.  »Žal, tudi letos ne bo vodenih ogledov, tudi kulturnih večerov ne. Živimo pač v takšnemu času. Posamično lahko pridete k nam, kjer vas bodo  pričakali gostoljubni domačini, tudi z razlago jasličnih motivov,« je še dejal Jože Senčar, ki se je zahvalil vsem razstavljalnem, še posebej pa  neutrudnemu Marku Šavliju in njegovi družini, ki so vsa leta gonilna moč pri organizaciji edinstvene razstave v slovenskemu prostoru.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki