fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Zdravje

Fafangel: »Lahko mižimo in se delamo, da problema ni … «

»Omikron je še vedno omikron – hudi poteki niso tako pogosti, situacija v bolnicah je trenutno stabilna, relativno dobra. Slovenija v primerjavi z drugimi državami opravi v povprečju več testov na dan, kar pomeni, da nismo »slepi«, dejstvo pa je, da je prisotnost virusa v naši državi v velikem porastu,« je realnost na današnji novinarski konferenci predstavil Mario Fafangel. Vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa NIJZ-ja.

Epidemiološka slika se v Sloveniji slabša, a je stanje še vedno mogoče obvladati z razmeroma blagimi ukrepi.« Reprodukcijsko število trenutno znaša 1,2 – to pomeni, da ena okužena oseba v povprečju okužbo prenese na več kot eno osebo in »to ni dobra novica,« je realen Fafangel.

Stanje v bolnišnicah je za zdaj še stabilno, a se bo število covidnih bolnikov po njegovih besedah kmalu začelo povečevati. »Trenutno se še vedno nahajamo v prvi fazi epidemije, ko večina covidnih ukrepov temelji na priporočilih. Še imamo možnost, da preprečimo prehod v drugo fazo, kjer posvetovalna skupina predlaga nekatere nujne ukrepe«, je pojasnil.

»Še vedno gremo lahko z relativno blagim pristopom skozi to jesen in zimo kolikor toliko nedotaknjeni. Če pa se bomo delali, da problema ni in mižali in se naenkrat zbudili v drugi fazi epidemije z obvezami, bodo ljudje upravičeno jezni,« je poudaril. Ob tem je priporočil nošnjo zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prevozu.

Kot enega izmed poglavitnih ukrepov je izpostavil cepljenje proti covidu-19 – tako osnovno cepljenje, za starejše od 60 let pa je priporočen tudi prejem drugega poživitvenega odmerka. Z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 sta sicer po podatkih NIJZ doslej cepljena le dva odstotka posameznikov, starejših od 60 let.

Državni sekretar in vodja koordinacijske skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je v sredo napovedal okrepljeno promocijo cepljenja proti covidu-19. Ta se bo po njegovih besedah začela, ko bo v Slovenijo prišlo Pfizerjevo prilagojeno cepivo, ki deluje tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti podrazličicama omikrona.

Evropska agencija za zdravila je cepivo odobrila v ponedeljek, Ostrc pa pravi, da bodo prvi odmerki tega cepiva v Sloveniji v roku štirih tednov.

Kako je v naših občinah?

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki