fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Novice Občina Umetnost

Deklica s piščalko spet poje

Ena izmed prvih umetnin akademskega slikarja in kiparja Staneta Jarma, ki kljub krajšim prekinitvam, popravilom in prenovam že skoraj 60 let ostaja na svojemu mestu, je znamenita Deklica s piščalko.

Njena melodija na Trgu sv. Jerneja, prej je to bil Trg Zbora odposlancev, žubori od leta 1963, čeprav je večkrat postala tarča tistih, ki njene melodije niso razumeli.

Lani so se obnove uničenega kulturnega spomenika in ene izmed posebnosti Kočevja lotili v Restavratorskem centru Ljubljana, podzemno inštalacijo in vodnjak ter podstavek za deklico, ki jo je bilo treba nekoliko dvigniti od vodnjaka, pa je izvedlo domače podjetje. Tako deklica znova poje.

Sicer je bil kip leta 1959 izdelan po naročilu takratnega župana Janeza Riglerja, vendar Jarm ga ni naredil takšnega, kot je bil prvotno načrtovan. Izražal naj bi duh časa povojne obnove, ko so nastajali spomeniki, ki so poveličevali zmago proti okupatorju. Zaradi tega je morala preveč subtilna, naga deklica kar štiri leta čakati v Jarmovemu šolskemu kabinetu.

In sporočilo nepridipravom, ki naj bi jih morebitno žuborenje vodnega curka iz ust Jarmove umetnine motilo: »Ko uničujemo svojo kulturno dediščino predvsem kažemo neodgovornost – tako do kraja, v katerem živimo, kot tudi do vseh, ki smo v tem kraju doma.«

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki