fbpx
E-UTRIP
Prerez traku ob odprtju ceste.
Aktualno Kočevje Novice Občina

Od Stare Cerkve do Gorenja po obnovljeni cesti

»Pa smo jo dočakali,« je po dolgih letih naposled odleglo tudi Zlati Arko, v dveh mandatih predsednici vaškega odbora naselja Gorenje, ki je del krajevne skupnosti Stara Cerkev, ob odprtju 558 metrov dolgega odseka prenovljene občinske ceste med Staro Cerkvijo in Gorenjem.

Spomnila je, da so na gradbeni projekt čakali 12 let, natančneje od oktobra 2010, ko so ga predstavili novemu občinskemu vodstvu oziroma županu, dr. Vladimirju Prebiliču. Razlogi so bili tehtni. Vse bolj prometen odsek ozke, razpokane in nevarne ceste, ki je in še vedno povezuje Gorenje z okoli 400 dušami s Staro Cerkvijo, kjer imajo šolo, trgovino, gostilno, cerkev, tudi pokopališče, je klical po temeljiti prenovi.

Nevarna za otroke, starejše je strah

»V tistem obdobju se je pri nas rodil za cel razred otrok, »živ žav« je bi tolikšni, da je bilo starše upravičeno strah za varnost malčkov na poti, ko so se morali pred avtomobili umikati na travo oziroma na njivo. Tudi starejši do doživljali podobne usode,« je Zlata nujnost posodobitve ceste vsakič utemeljevala na občini. In tudi – na grajo vaščanov, na koncu jim je bilo uslišano – na ukane na tej cesti zaradi povečanega tovornega prometa. Po obnovi si želijo, da cesta ostane še naprej zaprta za tovorni promet.

Ko se sonce v zgodnjih popoldanskih urah skrije za kočevsko Stojno, še vedo prijetno sije v Gorenju. Tudi zaradi tega iz Slovenske vasi, naselja, ki je tik pod Stojno, pešpot na sprehod pelje proti Gorenju. Poslej bo varna, saj je ob cesti urejena varna kolesarska pot in pešpot z razsvetljavo.

Jožica Šerbec, predsednica vaške skupnosti Koblarji in Zlata Arko.

Drevored bodo zasadili sami

Želijo pa si, da bi ob poti zasadili drevored. »Namig za to je svoj čas podal sovaščan mag. Janez Černač. Seveda smo ga sprejeli. Zdaj smo pripravljeni sadike sami poiskati v gozdu in jih zasaditi, pričakujemo pa, da nam bodo nasproti šli tudi lastniki parcel ob cesti, Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov,« pričakuje Zlata Arko.

Projekt prenove ceste ni bil za Občino lahek zalogaj, je poudaril župan dr. Vladimir Prebilič, predvsem zaradi zapletenega postopka pri odkupu zemljišč. Naložba je stala okoli 500.000 evrov, ves denar pa je zagotovljen v občinskem proračunu.

Ob prijetnem klepetu, ki je spremljal dogodek, so si vaščani zaželeli, da bi marsikateri voznik volan zamenjal za kolo in tudi tako pripomogel k večji varnosti na obnovljeni cesti.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki