fbpx
E-UTRIP
Aktualno Šport Zanimivosti & Zabava

Ribniški ultramaratonec bo poletje zaključil z izzivom sezone

Boštjan Schönlieb je v Ribnici znan po dveh stvareh, pri čemer ena vključuje hrano, druga pa tek. Lastnik znane gostilne Harlekin je strasten tekač. Poleg tega je tudi član Kluba ponosnih posameznikov, ki spodbuja aktiven in zdrav način življenja v domačem okolju. Ti ponosni posamezniki stojijo za številnimi športnimi dogodki v Ribnici. Kako pa se je v tek zaljubil naš sogovornik?

Vse se je začelo brez velikega razmišljanja in načrtovanja, dejansko je vse spodbudila šala. “S prijatelji smo sedeli in se pogovarjali o Ljubljanskem maratonu. Rekli so mi, da ga zagotovo ne bom pretekel. In beseda ali dve, sem že bil prijavljen na maraton, ki sem ga potem sicer s težavo, ampak vseeno pretekel (čeprav sem potem cel teden z muko hodil po stopnicah). In od takrat sem počasi začel s tekom, ki je postal del mojega vsakdana. Sprva sem pretekel krajše razdalje in si postavil manjše cilje, sčasoma pa so bile razdalje vse daljše, ko sem spoznaval, kaj vse telo zmore,” se spominja svojega uvajanja v tek.

Boštjan Schönlieb. FOTO: Osebni arhiv.

V tistih bolečinah, ko je komaj hodil po stopnicah, si zagotovo ni predstavljal, da se bo kdaj udeležil Špartatlona. Samo ime tekmovanja že nakazuje na ekstremno fizično in psihično naporno preizkušnjo, ki jo zmorejo prestati le najbolj vzdržljivi športniki.

Špartatlon je ekstremna vzdržljivostna preizkušnja, ki vsako leto poteka v Grčiji konec septembra. Tekači morajo premagati 246 kilometrov od Aten do Šparte – razdaljo, ki naj bi jo po legendi pretekel tudi antični tekač Fedipij. Grški zgodovinar Herodot, čigar zgodbe so edini vir grško-perzijskih vojn, omenja Fedipija kot kurirja, ki je ob vdoru Perzijcev tekel iz Aten po pomoč v Šparto.

“Špartatlona sem se udeležil že trikrat, uspešno pa sem ga pretekel dvakrat. To je neverjetna izkušnja, ki je težko opisati z besedami. Čeprav gre za isto traso, je vsakič doživetje drugačno. Gre za neverjeten izziv, ampak hudičevo naporen. Seveda pa brez spremljevalne ekipe ne gre, spremljali so me moji otroci kar mi je bila dodatna motivacija,” pripoveduje Boštjan.

Svojo kondicijo vzdržuje s tekom po ribniški dolini. Za daljše razdalje se pripravlja z udeležbo na različnih tekmovanjih, kot je na primer 12-urni tek v Kranju in Kopru, UTVV Vipava, Istra 100 itd. Konec avgusta ga čaka največji izziv te sezone v Franciji, in sicer UTMB Mont-Blanc s 171 km dolžine, kjer bo moral premagati kar 10.000 m višinske razlike.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki