fbpx
E-UTRIP
Spominska tabla v spomin Vinku Bezniku FOTO: Policija.si
Aktualno Kočevje Novice

Policijski vadbeni center v Gotenici poimenovali po Vinku Bezniku

V Gotenici na Dolenjskem je včeraj, 28. junija 2023, dan po dnevu policije, potekala slovesnost ob preimenovanju osrednjega policijskega vadbenega centra. Ta se je prej imenoval po svoji lokaciji, in sicer Vadbeni center Gotenica, po novem pa ga bomo poznali pod imenom Vadbeni center Vinka Beznika Gotenica.

S tem dejanjem so se na pobudo Zveze policijskih veteranskih društev Sever poklonili Vinku Bezniku, nekdanjemu poveljniku Specialne enote, pobudniku in soustanovitelju Združenja Sever, velikemu človeku in domoljubu. Slovesnosti so se udeležili minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić ter vodstvo Policijske akademije, Specialne enote in Sektorja za oskrbo Gotenica, pa tudi najožji svojci pokojnega Vinka Beznika, župan Občine Kočevje, predstavniki Združenja Sever in drugi gostje.

Novo označevalno tablo vadbenega centra in bronasto spominsko tablo v spomin Vinku Bezniku so namestili neposredno pri vhodu v vadbeni center. Zbrane je najprej nagovoril Peter Ješelnik, svak pokojnega Vinka Beznika, in jih pozdravil v imenu svojcev.

Peter Ješelnik. FOTO: Policija.si

Prisotne je nagovoril notranji minister Boštjan Poklukar in poudaril pomen celotnega dogajanja na tem območju pred več kot tremi desetletji. Povedal je, da je vadbeni center stičišče policije in notranjih zadev že več desetletij. Je tudi prostor, kjer so se rojevale drzne ideje in kjer so pogumni ljudje pisali zgodovino Slovenije. Eden od njih je bil Vinko Beznik. Sodeloval je pri organiziranju edinstvene Manevrske strukture narodne zaščite. Prav tako je v zgodovini Milice/Policije in slovenske osamosvojitve pustil močan pečat kot komandir Čete za posebne naloge in prvi poveljnik Specialne enote Ministrstva za notranje zadeve. Pod njegovim poveljstvom se je v začetku junija 1990 odvila ključna akcija Gotenica.

Notranji minister Boštjan Poklukar. FOTO: Policija.si

“V teh dneh, ko smo pod vtisom slovesnosti ob dnevu državnosti in dnevu slovenske policije, so izjemno živi spomini na obdobje pred osamosvojitvijo, prelomne trenutke, ko smo pogumno in smelo ubranili našo državo in uresničili svoje dolgoletne sanje o samostojnosti in neodvisnosti. Izjemno živi pa so tudi spomini na pomembne posameznike iz tega obdobja. Junake, ki so s svojo predanostjo, požrtvovalnostjo, strokovnostjo in srčnostjo zaznamovali obdobje osamosvajanja naše države in tudi poklic policista. In to je nedvomno Vinko Beznik,” je dejal minister Poklukar.

Dr. Tomaž Čas, predsednik Združenja Sever, se je ob tej priložnosti zahvalil notranjemu ministrstvu, da jim je prisluhnilo in sprejelo njihov predlog o preimenovanju. Kot je dejal, dogodek lepo sovpada z mesecem, ko praznujemo dan državnosti in dan policije. O Vinku Bezniku je povedal, da je kot komandir v četi milice, predhodnice Specialne enote, opravljal najbolj odgovorne naloge in bil tudi sonosilec projekta manevrske strukture narodne zaščite ter eden ključnih akterjev v času osamosvojitvenih procesov. Poudaril je tudi pomen ohranjanja spomina na preteklost, saj v njej korenini prihodnost. Temu je po njegovih besedah namenjeno tudi današnje poimenovanje goteniškega vadbenega centra – da nas spominja na težko prehojeno pot v samostojnost, na katero ne smemo pozabiti.

Dr. Tomaž Čas, predsednik Združenja Sever. FOTO: Policija.si.

VIR: Policija.si

SORODNI ČLANKI:

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki