fbpx
E-UTRIP
Foto: Facebook ZD Kočevje
Aktualno

Satelitski urgentni center v Kočevju? Kaj pa v Ribnici?

Potem, ko je zaradi odpora lokalnih skupnosti reorganizacija mreže nujne medicinske pomoči (NMP) leta 2015 deloma zastala, je delovna skupina ministrstva za zdravje oblikovala nov predlog reorganizacije. Po predlogu skupine, bi bilo v sistem NMP vključenih 12 urgentnih centrov in 20 satelitskih urgentnih centrov.

Na ministrstvu za zdravje ob tem poudarjajo, da je projekt reorganizacije mreže še v fazi usklajevanja.

STA objavlja predstavitev ključnih pojmov in neuradni predlog strokovne skupine ministrstva za zdravje o reorganizaciji mreže NMP.

Nujna medicinska pomoč

Nujna medicinska pomoč (NMP) obsega izvajanje nujnih zdravstvenih storitev, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo in hudo okvaro zdravja ali smrt pacienta, pa tudi nujne prevoze bolnikov. Izvajajo jo zunajbolnišnične službe NMP, mobilne enote in dežurne službe, pa tudi bolnišnične službe NMP – urgentni centri, ki so sestavni del javne zdravstvene službe. Slovenija zagotavlja 24-urno zdravstveno varstvo vsem prebivalcem.

Zunajbolnišnično NMP izvajajo mobilne enote z reševalnimi vozili na terenu in v ambulanti NMP. Mobilno ekipo po trenutno veljavnih predpisih sestavljata zdravstveni reševalec in diplomirani zdravstvenik (ekipa nujnega reševalnega vozila) ter po potrebi tudi zdravnik (ekipa reanimobila).

Po predlogu delovne skupine bi bila reševalna vozila sestavljena iz reševalca in diplomiranega zdravstvenika. Slednji bi prav tako spremljali zdravnike v vozilih urgentnih zdravnikov.

Satelitski urgentni center

Majhni urgentni centri v krajih brez splošne bolnišnice in urgentnega centra. Po predlogu delovne skupine ministrstva za zdravje bi bila v satelitskem urgentnem centru neprestano prisotna triažna medicinska sestra. V satelitskem urgentnem centru bi bila na voljo reanimacijska soba in vsaj ena ambulanta za kirurške posege.

PREDLOG MREŽE SATELITSKIH URGENTNIH CENTROV:

– Kranj
– Škofja Loka
– Tolmin
– Idrija
– Ajdovščina
– Sežana
– Ilirska Bistrica
– Vrhnika
– Postojna
– Domžale
– Kočevje
– Črnomelj
– Sevnica
– Šmarje pri Jelšah
– Lendava
– Slovenska Bistrica
– Radlje ob Dravi
– Litija
– Ivančna Gorica
– Velenje

Urgentni center

Samostojni oddelek bolnišnice, namenjen pomoči potencialno kritično zbolelim ali poškodovanim. Vključuje triažo ter enote za bolezni, poškodbe in hitre preglede. K urgentnim centrom spadajo tudi mobilne enote NMP.

PREDLOG MREŽE URGENTNIH CENTROV:

– Ljubljana*
– Maribor
– Celje
– Brežice
– Izola
– Jesenice
– Murska Sobota
– Trbovlje
– Slovenj Gradec
– Novo mesto
– Nova Gorica
– Ptuj**

* urgentni center v Ljubljani še ne deluje, saj je ljubljanska urgenca še vedno ločena na več enot, med drugim na internistično prvo pomoč UKC Ljubljana in splošno nujno medicinsko pomoč ZD Ljubljana.

** urgentni center Ptuj še ni zgrajen.

Vir: ministrstvo za zdravje, predlog strokovne skupine ministrstva o prenovi mreže NMP, STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki