fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Kronika Ribnica

Pozor! Na delu lažni ponudniki telekomunikacijskih storitev

Prejeli smo informacijo, da sta na območju Ribnice mlajša moška ponujala telekomunikacijske storitve. Eden od mladeničev je na vsak način želel vstopiti v hišo, med tem pa je drugi čakal v avtomobilu. Moški se ni predstavil in pokazal identifikacijske kartice.

Policijska uprava Ljubljana, kamor spadata tudi PP Kočevje in PP Ribnica, je pred kratkim izdala obvestilo, da se je v zadnjem času povečalo število drznih tatvin iz hiš. Žrtve so v večini starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo, nemalokrat gre za slabotne in dementne osebe. Pu Ljubljana opozarja, da nekaterim poberejo tudi vse prihranke.

Čeprav uradne prijave na policijo ni podal nihče, velja opozoriti, da sta se v Ribniškem koncu mudila dva lažna ponudnika telekomunikacijskih storitev. Eden od mladeničev je pozvonil na vratih, med tem je drugi ostal v osebnem avtomobilu. Mladenič se ženski ni predstavil in ni pokazal nobenega dokumenta, identifikacijske kartice. Gospo je prepričeval, da naj sklene novo, ugodnejšo ponudbo, češ da so sosedi to že storili. Ženski je “postregel” tudi z nekaj komplimenti in na vsak način želel vstopiti v hišo. Iz ozadja je njen sin, ki je bil po naključju takrat doma, povedal, da operaterja ne bodo menjali. Očitno sta se mladeniča ustrašila moškega glasu in odpeljala brez, da bi še kje “sklepala posel”.

Pogosto so tarča starejši

Policija večkrat opozarja, da se storilci – v večini primerov do osamljenih hiš – pripeljejo z vozilom, se predstavijo, da bodo opravili dela na telekomunikacijah in podobno. Žrtev zvabijo iz hiše, za vogal, v tem času pa storilci iz odklenjenih hiš odtujijo vrednejše predmete.

Kot nam je povedala Katarina Prešeren, direktorica odnosov z javnostmi pri Telekomu, se ponudniki na terenu najprej identificirajo, pokažejo ustrezno kartico s fotografijo in logotipom. V nobenem primeru ponudnik storitev ne zahteva, da ga stranka odpelje do telekomunikacijske omarice. Omarico si ogleda le tehnik na terenu, ki se pripelje s službenim vozilom in se prej tudi najavi.

Ponudniki telekomunikacijskih storitev in Policija večkrat opozarjajo na tovrstne prevarante.

V kolikor pri obnašanju oseb zaznate karkoli sumljivega ali ste sami žrtev kaznivega dejanja, je potrebno obvestiti policijo na številko 113. “Enako velja, da je policijo potrebno obvestiti že ko zaznamo, da se take osebe gibljejo v bližini naših domov ali prebivališč naših sosedov. Pripomorejo tudi fotografije ali posnetki osumljencev ali vozil,” sporočajo iz PU Ljubljana.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki