fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava Ribnica Zanimivosti & Zabava

Zlata medalja: Peter Andolšek najboljši v astronomiji

Zaključila se je 14. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike. Tekmovanje je formalno sicer potekalo v kolumbijski Bogoti, a je zaradi epidemioloških razmer bilo izvedeno na daljavo. Na tekmovanju je bil – z zlatim odličjem – nagrajen tudi Peter Andolšek, dijak gimnazije Bežigrad, ki sicer prihaja iz Velikih Poljan.

Peter je navdušenje nad astronomijo začel kazati že zelo zgodaj. Čeprav se je naučil brati že pri štirih letih in pol, so ga bolj kot pravljice, prevzeli atlasi. Pri petih letih je že navdušeno razlagal, koliko lun ima kateri planet in vedel je njihovo oddaljenost od Sonca. Med tem ko je večina Petrovih vrstnikov poslušala pravljice, so si Andolškovi iz knjižnice izposojali otroške enciklopedije o vesolju. Deček je informacije kar vpijal in starše presenečal z novimi podatki. Nekje do sedmega razreda je zanimanje za vesolje le tiho tlelo, nato se je resno posvetil astronomiji. V osmem razredu je dobil svoj prvi teleskop, ki pa je kmalu postal premajhen za njegovo zanimanje.

,FOTO: A. Andolšek, Opazovanje zvezd na Grmadi

Udeleževati se je začel različnih tekmovanj, kjer je dosegal najvišja priznanja na državni ravni. Tekmovanja so potekala pod okriljem Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Slovenija pa je za njegovo znanje počasi postala premajhna, na sanktpeterburški olimpijadi je prejel zlato, srebrno in bronasto priznanje, letos se je udeležil še t.i. mini olimpijade petih dežel na Madžarskem. Na tekmovanju si je med tekmovalci iz Srbije, Madžarske, Hrvaške, Slovaške in Slovenije, prislužil srebrno medaljo in s tem odličjem naredil nekakšen uvod za ” pravo” olimpijado.

14. mednarodna olimpijada iz astronomije in astrofizike, je formalno potekala v kolumbijski Bogoti, na njej so sodelovali Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), Peter Andolšek, Vid Kavčič, Domen Lisjak, Urban Razpotnik, Urša Mati Djuraki, Miha Brvar (vsi Gimnazija Bežigrad), Vito Levstik in Tian Strmšek (II. gimnazija Maribor) ter Marija Judež (Srednja elektro šola in tehniška gimnazija Novo mesto). Lani je tekmovanje sicer odpadlo, letos pa je potekalo na daljavo. Slovenski dijaki, so se okronali z lepimi rezultati. Priborili so si dve zlati, dve srebrni in štiri bronaste medalje, povrhu pa še eno pohvalo, gre za največji skupni uspeh Slovencev v zgodovini.

Peter, ki letos obiskuje drugi letnik gimnazije, sicer o študiju še ne razmišlja, zagotovo pa bo povezan s fiziko in matematiko. Mladenič svoje znanje sicer od vedno rad deli. Že pred 14. letom (in tudi letos), je na prireditvi Noč pod zvezdami na Grmadi, ki jo je organiziralo Turistično društvo Grmada, predaval o astronomiji. Sicer pa ima mladenič še en zanimiv hobi- igranje orgel.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki