fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno

(VIDEO) Dijak Nejc Strniša navdušil z maturitetnim izdelkom

Pred Gimnazijo in srednjo šolo Kočevje je včeraj pripeljal traktor. Morda je kdo pomislil, da gre za kakšno potegavščino dijakov zaključnih letnikov, kot je to navada marsikje po Sloveniji, a ni bilo tako. Nejc Strniša, dijak 4. letnika strojne šole, je pred šolo pripeljal svoj maturitetni izdelek, travniško česalo.

Nejc je v spremstvu staršev pripeljal maturitetni izdelek, ki je takoj požel precej zanimanja. “Ko je prišel na to idejo, sem mu predlagala, naj naredi kaj manjšega, kar lahko primeš v roke,” se nasmeji mama, ki je na sina upravičeno ponosna.

Prototip novega travniškega česala je izdelal v sodelovanju s podjetjem Gorenc Stare. Gre za česalo, ki ni namenjeno samo za travnike, temveč tudi za njivske površine. Cilj česala je, da z enako tlačno silo pritiska na tla, pojasni Nejc.

Pogumna ideja o zahtevnem maturitetnem izdelku je nastala med lanskimi poletnimi počitnicami. Podjetje Gorenc Stare je zagnanega dijaka podprlo finančno, svetovalno in prostorsko. “Jaz sem sodeloval v smislu konstruiranja in tehnologije. Tri mesece po moji ideji smo že začeli delati,” doda mladi strojnik, ki bo nadaljeval študij v strojni smeri.

Profesorji so bili nad izdelkom navdušeni, in brez njih projekt ne bi bil uspešen. Še posebej je izpostavil profesorja Marka Ožbolta, Roberta Zadnika, Gorana Gašiča in Matevža Okršlarja.

Nejčevi domači nimajo kmetije, a ga je mehanizacija od nekdaj zanimala, povesta starša. Že kot majhen otrok je razstavljal in sestavljal igrače, zdaj pa stoji za uspešnim projektom.

Naj spomnimo, da Gimnazija in srednja šola Kočevje pospešeno ureja prostore za izvedbo praktičnega pouka strojnikov, kovinarjev in računalniških tehnikov, kar bo zagotovo pripomoglo k temu, da bodo dijaki lažje uresničili vse svoje ideje.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki