E-UTRIP
Featured Iz naših šol Kočevje Narava & zdravje Novice Zdravje

Zlato priznanje za predstavitev GSŠ Kočevje na sejmu Altermed v Celju

V petek, 15. 3. 2019, smo se dijaki Gimnazije in Srednje šole Kočevje Lara Turk, Ažbe Jurkovič in Erna Alagić Silahić iz 2. EKT z mentorico Natašo Tekavec odpravili na sejem Altermed v Celje, kjer smo predstavili pestrost zelišč na našem območju. Sejem je imel tudi tekmovalno –ocenjevalno noto, saj je stojnico ocenjevala strokovna komisija Eko šole ter sekretarka na ministrstvu za gozdarstvo, kmetijstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec.

Projekt sem izvedla v okviru poklicne mature za drugo izpitno enoto, kjer moramo dijaki izvesti celotno nalogo od ideje do realizacije. K sodelovanju v projektu sem povabila zeliščarja Alojza Vidica iz Konca vasi pri Kočevju. Zeliščar Alojz je veliko prispeval k uresničitvi mojega projekta z nasveti, idejami, poznavanjem botanike zelišč, čajnih mešanic ter zdravilnih učinkov posamezne rastline na organizem. Razkazal nam je tudi svoj zeliščarski kotiček ter sušilnico zelišč. Za popestritev dogajanja na sejmu sem poskrbela s točko na predstavitvenem odru, kjer je bila demonstracija vaj za krepitev hrbtenice in lepe drže. Demonstracijo so izvedli dijaki naše šole pod mentorstvom profesorice športne vzgoje, Katje Šalehar. Naša stojnica na sejmu Altermed je bila izjemno dobro obiskana in zelo prepoznavna, saj smo imeli tudi zelo veliko tiskanega gradiva (recepti za pripravo čajev, zelišča s čajnimi mešanicami, vpliv zelišč na organizem,…). Svoj projekt sem s pomočjo različnih deležnikov zelo uspešno izpeljala, saj sem na ocenjevanju dosegla vseh 25 točk in si s tem pridobila zlato priznanje. Moj oz. naš trud se je poplačal, sem izjemno zadovoljna, za kar se zahvaljujem vsem in vsakemu posebej, ki je na kakršen koli način pripomogel, da smo izvedle svojo nalogo, predvsem pa gospodu Vidicu, ki mi je omogočil še večji uvid v zeliščarstvo, kot sem ga imela.

Lara Turk, dijakinja 5. EKT z mentorico, Natašo Tekavec

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki