fbpx
E-UTRIP
Aktualno Ribnica Šport

Rekorder Staš Oražem: skupno dvignil kar 455 kilogramov

Ribničan se je na tekmovanju v potisku s prsi in troboju moči, ki je potekalo v Polzeli, dvignil nad konkurenco. Na dan tekmovanja je Staš podrl šest državnih rekordov v kategoriji do 66 kilogramov. A verjeli ali ne, njegova tekmovalna pot se je začela čisto po naključju.

»Začne se s počepom, nato sledi potisk s prsi in zaključi z mrtvim dvigom, » nam uvodoma, oriše 17-letnik. Vsak tekmovalec takšen dvig opravi trikrat, od tega morajo sodniki priznati vsaj enega, drugače sledi diskvalifikacija, nadaljuje Staš. In s ponosom pove, da je tisto soboto podrl 6 državnih rekordov v kategoriji do 66 kilogramov. » Podrl sem rekord v vseh naštetih gibih v svoji starostni skupini do 18 let, dva rekorda ( potisk s prsi in mrtvi dvig) v starostni skupini od 18 do 23 let in en rekord v mrtvem dvigu v starostni skupini nad 23 let. » naniza uspehe.

V počepu je Staš dvignil dobrih 157 kg, s prsi potisnil 110 kilogramov, mrtvi dvig pa je izvedel z neverjetnimi 187,5 kilogrami. Skupno je mladenič dvignil 455 kilogramov in ta seštevek je bil dovolj za prvo mesto v kategoriji do 66 kilogramov.

Tekmovanje je bilo zaradi trenutnih epidemioloških razmer sicer omejeno na 80 tekmovalcev, če bi bilo tekmovalcev še več, bi zagotovo pokoril še kakšnega.

Staševa pot se je začela po naključju

Srednješolec se je nad dvigovanjem uteži resno navdušil lani. Na enem izmed treningov je dvignil 85 kilogramov in kasneje ugotovil, da je ta teža pravzaprav državni rekord v njegovi kategoriji.

»Takrat sem se bolj začel zanimati za powerlifting (troboj moči) in ga začel tudi trenirati, » navdušeno pove. Treningi potekajo različno, seveda so v prvi vrsti odvisni od tega kako daleč je do tekmovanja. Vse je odvisno tudi od tega kako je telo utrujeno in ali se mu je pripetila kakšna poškodba. Obvezno pa v vsak trening vključi vsaj enega od treh dvigov v katerih tekmuje. Staš je že zelo zgodaj začrtal uspešno pot. Prvo tekmovanje je imel šele letos poleti in že takoj podrl vse rekorde v svoji kategoriji.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki