fbpx
E-UTRIP
FOTO: Kronoterm.
Aktualno Gospodarstvo

Praznovanje 30. obletnice vodilnega slovenskega proizvajalca toplotnih črpalk

Podjetje Kronoterm z Gomilskega je danes s slavnostnim praznovanjem obeležilo svojo 30. obletnico delovanja. Pomemben jubilej so praznovali v družbi zvestih poslovnih partnerjev iz Slovenije in tujine, kopice novinarjev ter celotne Kronoterm družine, ki jo sestavlja že skoraj 120 zaposlenih. Dan pred prireditvijo sta podjetje obiskala tudi predsednik vlade dr. Robert Golob ter minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer.

Kronoterm s svojimi inovacijami postavlja trende v segmentu visoko tehnoloških naprav za varčno in okolju prijazno ogrevanje ter hlajenje. Podjetje je leta 1990 ustanovil Rudi Kronovšek, medtem ko njegovi razvojni dosežki segajo v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Leta 1976 je namreč razvil prvo sanitarno toplotno črpalko, sicer v podjetju, v katerem je bil takrat zaposlen. V tridesetih letih delovanja je podjetje, ki se je sprva imenovalo Termo-tehnika d.o.o., postalo vodilni proizvajalec toplotnih črpalk v Sloveniji. Svoje izdelke izvažajo na kar 18 evropskih trgov, do sedaj pa so proizvedli skoraj 100.000 okolju prijaznih naprav. Zaposlujejo 120 delavcev, od katerih jih je skoraj petina zaposlenih v razvoju.

Direktor podjetja Bogdan Kronovšek, ki je vodenje podjetja od očeta prevzel leta 2010, je v slavnostnem nagovoru povedal:S svojim znanjem, izkušnjami ter navdušenjem premikamo meje in postavljamo nove trende na področju zelenega in varčnega ogrevanja ter hlajenja prihodnosti. In to na način, da imamo koristi in zadovoljstvo vsi vpleteni, partnerji, uporabniki, zaposleni, lastniki in planet.”

ZELENA TRANSFORMACIJA

Kronoterm je v svojih letih delovanja prejel številne nagrade, tako s strani slovenske kot tuje javnosti, med drugim pa so bili s strani Evropskega okoljskega urada izbrani za enega izmed vodilnih razvojno-proizvodnih podjetij na področju zelene in digitalne tranzicije. Skrb za okolje in povečanje uporabe zelene energije je ena izmed glavnih ciljev delovanja podjetja, kar je direktor Kronovšek je v svojem govoru še posebej poudaril: “Očetova pionirska ter drzna ideja o širši in svetu koristni uporabi toplotnih črpalk iz leta 1976, je postala resničnost, v zadnjem času celo evforija. Trenutno v EU ni energetske perspektive, ki ne bi resno obravnavala toplotnih črpalk kot skoraj edino praktično tehnologijo ogrevanja ter hlajenja na poti razogljičenja družbe ter EU energetske neodvisnosti.”

O energetski strategiji Slovenije na področju ogrevanja je direktor Bogdan Kronovšek spregovoril s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom ter ministrom za infrastrukturo mag. Bojanom Kumerjem, ki sta podjetje obiskala dan pred svečanim dogodkom. Predsednik vlade je povedal: ”Rad bi čestital vsem zaposlenim, tudi vodstvu podjetja Kronoterm za vse dosežke v zadnjih 30 letih. Ne čestitam samo kot predsednik vlade, ampak predvsem kot zadovoljna stranka, kot zelo zadovoljna strank. So dejansko najboljši, ne samo najboljši v Sloveniji, ampak tudi širom po Evropi. Z velikim veseljem sedaj v novi funkciji prihajam v taka podjetja, ki imajo na eni strani družinsko tradicijo, po drugi strani pa so med najboljšimi v Evropi. Če bi bila cela Slovenija taka, potem bi nam bilo bistveno lažje.”

Kronoterm s svojimi toplotnimi črpalkami skrbi tako za zadovoljstvo uporabnikov kot tudi za okolje. Proizvedli so dobrih 7.000 GWh okolju prijazne toplote, to je toliko kolikor jo proizvede toplarna Ljubljana v 6 letih. S tem so preprečili, da bi se okolje obremenilo z  1,5 MIO ton CO2 in drugih škodljivih emisij. Po besedah direktorja Kronovška je to ekvivalentno številom dreves (288.000), katerih vrsta bi segala od skrajne vzhodne meje Slovenije do skrajne zahodne meje Slovenije.

DONACIJA V VIŠINI 8.000 EVROV

“Niti v sanjah si nisem predstavljal, da bom lahko glede na moje stanje kdaj koristen sebi, kaj šele družini, 120 sodelavcem, partnerjem, tisoče uporabnikom, družbi in planetu. In ta občutek mi omogoča Kronoterm,” je v čustvenem govoru povedal Bogdan Kronovšek. Podjetje iz Savinjske doline pušča velik pečat v regiji in širše, ne samo zaradi zaposlovanja, podpiranja slovenskega gospodarstva v sklopu kot ambasadorji kampanje I feel Slovenia. Green. Creative. Smart., temveč tudi dobrodelnega prispevka, občutka za soljudi in krajane. Na dogodku so Krambergerjevemu skladu izročili bon z donacijo v vrednosti 8.000 evrov. V imenu sklada je darilni bon prevzel Bojan Budja, odgovorni urednik časopisa Slovenske novice, v okviru katerega je nastala pobuda za ustanovitev Sklada Ivana Krambergerja.

FOTO: Kronoterm.

Praznovanje 30. obletnice bi morali pri Kronotermu uradno izvesti pred dvema letoma, a so ga zaradi epidemije nekoliko zamaknili. Dogodek so sklenili z nastopom Vlada Kreslina ter skupino Mali bogovi, ter zabavnim vložkom Klemna Slakonje s spremljevalno skupino. Zbrani so lahko okušali najrazličnejše gastronomske specialitete, se sprehodili ob galeriji spominov ter ustvarjali nove spomine v kotičku s tematiko Vojne zvezd in futuristično podobo toplotne črpalke ADAPT. Znanstvenofantastična tematika je direktorju Kronoterma izredno blizu, obenem pa simbolično predstavlja prihodnost toplotnih črpalk ter tudi možnosti različnega dizajna običajno precej oblikovno nevtralnih in nevpadljivih ogrevalnih naprav.

Kakšna pa je prihodnost Kronoterma? Kot so ob zaključku uradnega dela izdali, podjetje načrtujejo gradnjo novega parkirišča, dve novi skladiščni hali ter nov proizvodni obrat. Prizadevajo si, da bi čim prej ugodili številnim kupcem po Evropi, ki čakajo in si želijo njihovih kakovostnih toplotnih črpalk ter tako povečali svoj pečat na področju okolju prijaznega ogrevanja.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki