fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina Ribnica

Praznik občine Ribnica

Davnega 23. oktobra leta 1492 je v Linzu avstro-ogrski cesar Fridrih III Kočevarjem in Ribničanom izdal listino, rekli so ji tudi patent, ki jim je omogočil trgovanje oziroma prodajo doma ročno iz lesa izdelanih izdelkov po vsem cesarstvu. Ta mejnik, od tega je 530 let, je Ribničanom pripomogel, da je njihova, ribniška roba že v 15. stoletju presegla hišni prag in je po več kot pet stoletij še vedno cenjena in prepoznavna tako v lokalnem okolju kot širom Slovenije in tudi izven meja domovine. Ravno zaradi tega dogodka je tudi celo letošnje leto posvečeno krošnjarskemu patentu.

Občina že 30 let – prejšnji praznik je bil 26. marec, v spomin na bitko partizanskih enot pri Jelenovemu žlebu – 23. oktobra praznuje svoj občinski praznik, letošnji je bil združen s 50-letnico pobratenja z italijansko občino Aercevia.

Pridobitve v letu 2022

»Poleg spomenika in na pomembnih okroglih jubilejih so bolj pomembni projekti, ki so občino zaznamovali v zadnjem obdobju, še posebej v letu 2022,« je v nagovoru na osrednji prireditvi v dvorani Športnega centra poudaril ribniški župan, Samo Pogorelc. Z občinskim deležem in deležem državnega denarja, je omenil Pogorelc, je bil izgrajen prizidek in igrišče pri OŠ Ribnica, obnovljen plavalni bazen, zgrajen kolesarski poligon, prenovljena in razširjena ulična razsvetljava v središču Ribnice in grajski park. Asfaltirana je odročna cesta v smeri Zlatega repa in v Gornjih Podpoljanah. Trenutno poteka rekonstrukcija državne ceste z ureditvijo hodnika za pešce v naselju Grič-Breg. »Največja občinska naložba doslej, izgradnja Medgeneracijskega športnega centra, ki je v teku, bo v ribniški dolini še bolj zagnala družabno in kulturno življenje,« je Pogorelc še ponosno poudaril.

Častni občan France Ivanec

V najbolj svečanem delu proslave so na vrsto prišli letošnji prejemniki občinski priznanj in nagrad. Priznanje župana je šlo v roke mladih nadarjenih plavalk, članici Plavalnega kluba Ribnica, Marti Arko in Olji Radivojević. Priznanje občine je v imenu humorno preudarnega KUD Dramšpil ob 10-letnici delovanja prejela predsednica Urška Jaklič Žagar. Drugo priznanje občine je prejel Peter Andoljšek, udeleženec večih olimpijad in tekmovanj znanja na področju naravoslovja. Prejemnika Gallusovih priznanj sta Jakob Nosan, ki predstavlja že tretjo generacijo lončarjev pri Nosanovih in Julijan Ozimek, pobudnik ustanovitelj Plavalnega kluba Ribnica. Fortunat Šilc, podjetnik, hkrati pa zelo aktiven na športnem, kulturnem in širšem družbenem področju, je prejemnik Urbanove nagrade. Letošnji častni občan je postal France Ivanec, profesor in nekdanji ravnatelj OŠ Ribnica in vrsto let predsednik Muzejskega društva Ribnica. »Tako kot za ostale prejemnike je tudi zame ta nagrada na nek način spoštovanje minulega dela, prvo v osnovni šoli, po upokojitvi pa v Muzejskem društvu, ki sem ga vodil od ustanovitve leta 2012 pa do 2020,« se je ob prejemu naziva Častni občan Ivanec zahvalil predlagateljem, občinski komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ter članom občinskega sveta, ki so predlagatelju soglasno pritrdil.

Proslavo je spremljal kulturni program z živo predstavitvijo dela suhorobarske dejavnosti.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki