fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Novice Politika

V pomoč turizmu 325 milijonov v bonih za vse državljane

Turizem je ena izmed mnogih panog, ki jo je močno zaznamoval koronavirus. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je mnenja, da si brez pomoči države turizem ne bo mogel opomoči. Zato je kot prvi poskus reševanja težave država uvedla turistične bone. Sprva je bilo govora, da bodo bone v vrednosti 200 evrov prejeli vsi stalno in samozaposleni nad 18 let. Po novem protikoronskem zakonu pa ga bodo prejeli vsi državljani. Mladoletni v vrednosti 50, ostali pa predvidenih 200 evrov. Prenosljivost bona bo možna znotraj družine do drugega kolena, torej bodo lahko stari starši svoje bone predali vnukom.

V rabi že od 1. junija

Boni bodo veljavni do 31. december 2020, po besedah ministra za gospodarstvo pa bodo na voljo že 1. junija, čeprav mora odredbo potrditi še Evropska komisija. Vnovčili se bodo lahko izključno pri enem izbranem ponudniku, ki nudi nastanitev oz. nastanitev z zajtrkom. V poštev pridejo hoteli, počitniški domovi, kampi, turistične kmetije in ostali obrati, ki nudijo kratkotrajno bivanje. Rezervacije prek Bookinga in Airbnb-ja bodo možne, vendar zgolj, če bo interesent izbral opcijo plačila pri ponudniku storitve.

5 milijonov predvidenih nočitev

Slovenci bodo bone prejeli v elektronski obliki in jih uveljavljali preko davčne številke, ponudniki pa bodo s strani finančne uprave prejeli plačilo v osmih dneh od predložitve bona. Za ukrep bo država porabila 325 milijonov evrov in turizmu predvidoma pomagala s petimi milijoni nočitev.

D.B.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki