fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Izlet Kočevje

Grad Kostel odprl svoja vrata

77 dni zatem, ko je grad Kostel sprejel prve letošnje obiskovalce, mlade košarkarje, je ponovno odprl svoja vrata, a tokrat v okviru turistične sezone. Ta se je zaradi epidemije novega koronavirusa zamaknila za tri tedne, zaradi ukrepov, ki še veljajo, pa skrčila na posamezne obiskovalce, družine in manjše skupine.

Grad, katerega začetki segajo v 13. stoletje in katerega podobo so gradile različne dinastije, leži na griču nad Kolpo, tik ob meji s Hrvaško. Zaradi izpostavljene lege je bil večkrat tarča napada Turkov, ki pa se jim je uspelo prebiti skozi grajsko obzidje le enkrat – še tedaj s prevaro.

Grajski kompleks, edini tovrstni v Sloveniji, kjer še vedno živijo prebivalci, združuje grad, cerkvico Sv. Treh kraljev in naselje pod njim. Zgodovino gradu in zanimive zgodbe, ki so jih pisali številni lastniki in najemniki gradu, v sklopu vodenja predstavijo vodniki, obiskovalci si lahko ogledajo razstave ali uživajo v razgledu z najvišje točke gradu.

Novost na gradu

Novost na gradu je možnost nakupa t. i. piknik cajnce, v kateri je le lokalno pridelana hrana. Kulinarične dobrote zadoščajo za 4 osebe, ‘cajnco’ pa lahko zamenjate za okolju prijazno vrečko in jo odnesete s seboj na breg Kolpe, kjer uživate v okusih lokalnih izdelkov.

Tudi letos na gradu poteka igra pobega, prav tako v čudovitem ambientu poteka vadba joge. Zavod za kulturo in turizem Kostel pripravlja še dva nova produkta, ki bosta združevala bližnjo Pot Mikulovega vraga in gostovanje priznanih kuharskih mojstrov. Med produkti, ki jih lahko kupite na gradu, so spominki, izdelki za otroke, osvežilne pijače, lokalne dobrote in še marsikaj.

Potrebno upoštevati preventivne ukrepe

Zavod za kulturo in turizem Kostel sicer sledi navodilom Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zato je ob vhodu v grad obvezno razkuževanje rok, nošenje mask pa je obvezno v zaprtem delu gradu. Zaradi navodil v grad istočasno vstopajo le skupine po pet ljudi, ogledi se vrstijo na 15 minut. Grad bo odprt vsako soboto in nedeljo, aktualni delovni časi so objavljeni na FB in spletni strani www.visitkostel.com.

Petra Šolar

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki