fbpx
E-UTRIP
Kočevje. FOTO: Alen Dabić.
Aktualno Kočevje Novice Občina

Občina bo z novim letom dvignila nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ)

Od 1. 1. 2023 dalje bo v veljavo stopil Sklep o vrednosti točke za izračun NUSZ za leto 2023, ki je bil sprejet in objavljen v Uradnem listu RS v decembru.

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča – NUSZ je prihodek občine, kjer nepremičnina leži in se plača na prehodni davčni podračun občine.

Odmera NUSZ

V zvezi z NUSZ davčni organ izvaja odmero in pobiranje te dajatve za občino. Finančna uprava odmeri NUSZ v roku treh mesecev po prejemu podatkov, ki mu jih posreduje občina. Odločba se izda po uradni dolžnosti (zavezancu ni potrebno vložiti napovedi) enkrat letno. Zavezanec za plačilo NUSZ je neposredni uporabnik nepremičnine. Praviloma je to lastnik, lahko pa je tudi najemnik.

Zakaj in za koliko?

“Skladno z Odlokom o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Kočevje je treba vrednost točke za odmero NUSZ letno revalorizirati s količnikom, ugotovljenim na podlagi letnega povprečnega indeksa rasti cen življenjskih potrebščin po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, in sicer za obdobje pred letom za katero se nadomestilo odmerja, v kolikor je količnik večji od ena. Ker je v letošnjem letu količnik večji od ena, je bila na podlagi tega izvedena revalorizacija vrednosti točke. Vrednost točke se je tako povišala za 8,7 %,” pravijo na Občini.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki