fbpx
E-UTRIP
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice

Delavnice o človekovih pravicah za sedmošolce OŠ Ob Rinži

V petek, 8. 11. 2019, so imeli učenci in učenke sedmih razredov OŠ Ob Rinži malce drugačno uro državljanske in domovinske kulture ter etike. Pouk je s svojim obiskom in delavnicami popestril Samo Selimović, predstavnik Amnesty International Slovenija.

Amnesty International je mednarodna nevladna organizacija, ki se bori proti najhujšim kršitvam človekovih pravic po svetu. Poslanstvo te velike organizacije, ki jo v Sloveniji podpira kar 11.000 ljudi, je ustvarjanje boljšega sveta. Pri svojem delovanju se trudijo ozaveščati o pomenu spoštovanja človekovih pravic ter prepoznavanja kršenja le-teh.

V ta namen so oktobra in novembra po osnovnih šolah po vsej državi organizirali številne delavnice. Učenke in učence tako na zanimiv in interaktiven način seznanjajo s človekovimi pravicami skozi zgodovino, človekovimi pravicami in podnebnimi spremembami, predsodki, diskriminacijo, vzroki in posledicami revščine ter jim na ta način odpirajo obzorja, spodbujajo občutljivost za druge, empatijo in strpnost. Mlade pozivajo h kritičnemu razmišljanju o svetu okrog njih, rušenju stereotipov, prepoznavanju diskriminacije in kršenja človekovih pravic ter aktivnemu delovanju pri oblikovanju pravičnejšega in boljšega sveta za vse prebivalce našega planeta.

Sedmošolke in sedmošolci so tako preko vodene diskusije in dela v skupinah spoznali, kako pomembno se je zavedati človekovih pravic in dejstva, da so mnogim ljudem kršene pravice, ki se nam zdijo povsem samoumevne – na primer pravica do izobraževanja. Spoznali so tudi, da pravice niso brezmejne, pač pa se končajo tam, kjer se začnejo pravice nekoga drugega. Učenke in učenci so bili za prikazano in povedano zelo dovzetni, kar je dober znak za vsa nadaljnja prizadevanja ter upanje za pravičnejši jutri.

Tinkara Hodnik, OŠ Ob Rinži

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki